Татяна Дончева: С кого да заменим тези крадци и бандити?

Като нация се водим от лакомията и глупостта, смята лидерът на Движение 21

Татяна Дончева: С кого да заменим тези крадци и бандити?

"Ние като нация се водим от две основи – лакомията и глупостта. Докато се ръководим от тези неща, това ще е нашата национална съдба", коментира лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева пред бТВ в петък по повод тежката автобусна катастрофа.

"Всяка случка може да бъде използвана политически и това не е бедата. Въпросът е дали при станалата трагедия се търсят решения на реални проблеми и дали се търсят на правилното място", каза тя в петък сутринта пред бТВ, малко преди да бъдат обявени оставките на трима министри, които по този начин поеха политическа отговорност за трагедията със 17 жертви.

"Катастрофата край Своге постави серия от въпроси. Системата на обществените поръчки и нейните пороци са ясни на всички – че има няколко приближени на властта фирми, което са си "постлали", за да получават само те поръчките, че тази система започва да дава дефекти", коментира Дончева.

"Защо "Трейс", пък и другите фаворити на властта, строят по един начин в България и по друг начин в Сърбия? Когато раздаваш на взятки един прекалено голям процент от сумата, която се получава за поръчката, няма какво да влагаш. И пътят или е с недостатъчно съдържание на материали, или с подмяна на едни материали с други", продължи тя.

По думите ѝ отново се търсят дежурни виновници, като шофьора на автобуса, но този път не се наблюдава желание у гражданството да мрази шофьора, а за първи път се поставя въпросът за състоянието на пътищата.

Дончева попита защо за ремонта на трасето гаранцията е само 2 г., колкото е за електрическите уреди, които си купуваме от магазина и защо непрекъснато се говори за намаляване скоростта у нас при положение, че се произвеждат все по-мощни коли.

Ами направете така технологично, че колите у нас да карат с до 50 км в час, каза лидерът на "Движение 21". Тя обаче изтъкна, че и реакцията на обществото не е особено адекватна.

"Направете протест, когато колите поднасят и още не е станала драматична катастрофа", каза Дончева по адрес на протестите в Своге, които вървят в последните дни. И допълни:

"Много ме впечатли колко хора са минали покрай катастрофата и са си заминали. Ние не сме хора едни към други, ние имаме някава повреда в отношенията си помежду си"

Лидерът на "Движение 21" коментира и "качеството на властта" у нас със следния пример:

"С кого да заменим тези крадци и бандити? С други хора, които имат същото отношение към кадрите? Докарвате една красива девойка от пазари "Изток" в Търговския регистър. И след като сте круширали докарвате друга аналогична мацка".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?