Татяна Дончева: Съдебният съвет е на прислужници

ГЕРБ и АБВ готвят Калфин за президент

Татяна Дончева

Сегашният Висш съдебен съвет (ВСС) в преобладаващта си част е съдебен съвет от прислужници, които са назначени да прислужват, да контролират какво там излиза и да докладват своевременно. Такава характеристика на ВСС направи лидерът на "Движение" 21 Татяна Дончева във вторник пред бТВ.

По думите ѝ скандалът във ВСС върви от 2-3 месеца и очертава няколко ключови момента.

"Той започна със записите на Ченалова и Янева, защото постави въпроса кой нарежда съдебната система, кой диктува кой да гледа делата, резултатите, кой се ползва от резултатите. Стана ясно, че има 3-4 доверени адвокати, през които можеш да си поръчаш и няма нужда да ходи върха на изпълнителната власт в Съдебната палата. Съдебната палата му идва на крака. Във ВСС има няколко откровени прислужника. Сегашният ВСС в преобладаващта си част е съдебен съвет от прислужници, които са назначени да прислужват. Няколко, бягайки пред вятъра, да не би ги изпревари някой по сервилност. Сега трябва да си сверяват часовете с SMS-ите, да се състезават кой първи е пратил", отбеляза иронично Дончева.

SMS-ът до Борисов не е изпратен от един член на ВСС, а от няколко, смята Дончева. Тя спомена имената на Димитър Узунов и Ясен Тодоров. "Откъде накъде районен съдия от Сандански (Димитър Узунов), никому неизвестен, правораздавал в Горно Нанадолнище, ще бъде някакъв фактор?", запита тя.

Според лидера на "Движение 21” скандалите около ВСС показват, че "има трима-четирима адвокати, чрез които можеш да си поръчаш”.

"Съдебният съвет на прислужниците има за задача да контролира какво там излиза и да докладва своевременно. Всичко се ръководи на ръчно управление. Пълен коношмак! Как се чисти? Едната част от назначенията трябва да ходят да целуват ръка на Пеевски", допълни Дончева.

По думите ѝ системата е докарана до там, че никой не е искал да се кандидатира за шеф на СГС и накрая обаче се появил "един смелчак" (Калоян Топалов-бел.ред.).

"Този нов председател имал нахалството да сложи тестове на всички съдебни помощници, от тях една част не издържали. Съпругата на Яне Янев получила 3 т. от 34. Тя има един отговор на всеки 11-12 въпроса. Проверяващите се запитали дали ако не вкарат съдебните репортер, и те не биха показали по-високи резултати от стоене в съдебната зала", разказа Дончева.

Според нея някои от хората в системата не желаят да имат слугински манталитет, но те не се вписват в средата и срещу тях има недоволството. Дончева също така посочи, че съдебната реформа застрашава персонално Бойко Борисов, защото ще извади миналото и настоящето му.

Татяна Дончева повтори и критиките си към новия министър на правосъдието Екатерина Захариева, която, по думите ѝ, дължи кариерата си само и единствено на близките си отношения с президента Росен Плевнелиев.

"Правосъдната министърка е паднала от Луната. Може да изглади изречение, но просто има диплома за юрист, тя е била N-ският юрисконсулт в едно министерство. Аз мога да имам воля да стана шеф на АЕЦ "Козлодуй", или на "Пирогов". Толкова сме смъкнали критерия за заемане на всякакъв административен пост, забравили сме, че ако назначаваме некомпетентни хора, това ще ни срине", каза Татяна Дончева.

Борисов игра фриволно с Авкара – "това ще има ресто"

В разбора си на случващото се през последните дни тя посочи как "непоклатимите гербери се разтресоха в няколко безобидни ситуации" - повишаването на цените на винетките и на някои данъци, кризата в ДПС, която е довела до усложнения с Турция.

"Борисов игра малко фриволно с представителите на една висша империя. Това са многократни случаи, в които се заиграва с държавни ръководители на Турция, да обясняваш как ти звънят по нощите. Това ще има ресто", смята Дончева.

Тя смята, че резултатите от местните избори, които дадоха убедителна победа на ГЕРБ, явно не са показател.

ГЕРБ и АБВ готвят Калфин за президент

Дончева коментира и заявките на Георги Първанов, свързани с промени в Конституцията, относно избора на държавен глава.

"Клюката казва, че се подготвя кандидатурата на Калфин като кандидат на ГЕРБ и АБВ. Тия хора са толкова гъвкави и толкова майстори на политическяи флик-флак. Те са в кабинета, част от упрвляващото мнозинство. Задкулисието зад Първанов и Бойко Борисов е едно и също. Мисля, че има някаква нишка на достоверност, доколкото познавам Георги Първанов и Бойко Борисов", каза Дончева.

Тя обясни, че самият Първанов няма право да се кандидатира пак за президент, защото в Конституцията е записано, че може да е най-много два мандата президент, а не последователно два мандата.

По думите ѝ сегашния президент Росен Плевнелиев отсъства от схемата за следващите президентски избори и "трябва да бъде благодарен, че са му дали един мандат".

На въпрос дали на нея са предлагали да се кандидатира за президент, Дончева отговори, че нейната партия не е в управлението. Целувките с Борисов на "един конгрес” са съвсем друго нещо, коментира тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?