Татяна Дончева: "Съжалявам за Борис Велчев и неговия патрон"

Татяна Дончева: "Съжалявам за Борис Велчев и неговия патрон"

Не може прокуратурата “да се прави на толкова смешна”, заяви зам.-председателят на парламентарната група на Коалиция за България Татяна Дончева в коментар на оповестените резултати от проверката по мегаскандала “Овчаров – Александров”.

“Не само по делото за Вальо Топлото, където дадените интервюта са повече от извършените процесуално-следствени действия, каквото и да значи това, но и с тази смешна проверка. ...Да търси за подкупи веществени доказателства, е все едно да накарате някой да си иска подкуп с писмена молба. Аз такъв случай не знам”, каза Дончева.

“Да се твърди, че сме просто в хипотезата “думата срещу дума” - не мисля, че разпитват анонимни хора от Филиповци. Това са знакови хора, чиято дума би значила много”, допълни тя.

Дончева е смятана за човек от “лагера” на Румен Овчаров, който най-вероятно ще се прости с министерския пост след като прокуратурата обяви, че заедно с шефа на следствието Ангел Александров ще го разследва за престъпления срещу правосъдието. Дискредитирането на Овчаров може да доведе и до свалянето му от зам.-председателския пост на БСП и от лидерския пост на софийската организация. Така “властта” в партията остава в еднолично в ръцете на другия зам.-председател Румен Петков, за когото близки на Овчаров смятат, че стои в основата на разправата срещу опонента си, изпълнявайки поръчка на президента Георги Първанов.

“Съжалявам както за Борис Велчев, така за неговия патрон”, каза Татяна Дончева. Тя не пожела да назове гласно кой е “патрона” на главния прокурор, който преди да заеме този пост бе юридически съветник на Първанов.

“Тези безумни проверки, които очевидно имат за цел да продължат, ако може до безкрайност - уверявам ви за 45 години България няма дело за престъпленията, които се търсят, а преписка”, каза Дончева по повод изявленията на прокуратурата, че няма достатъчно данни за повдигане на обвинение срещу Овчаров и Александров, но проверката срещу тях ще продължи.

“Опасявам се, че главният прокурор Борис Велчев натрупа дискредитиране, което му е напълно излишно”, смята Дончева.

“Приемала съм, че могат да се направят услуги в правосъдието, не като нещо редно, но като нещо, което се случва. Малко да простиш на някого, малко да замижиш за някого, когато има основание за търсене на отговорност. Но когато някой те тика да правиш престъпници хора, които не са такива, това е много зловещо за една държава”, коментира пред репортери в парламента Дончева, която е бивш прокурор.

Запитана в името на каква кауза прокуратурата е решила да продължи проверките, тя отговори:

“Смятам, че България трябва да си отвори очите и да види реалната опасност властта да мине в ръцете на олигарсите на България. Колкото и това да изглежда условно, защото България е малка страна и нейните олигарси също са малки и те имат също своите политически партньори, които използват в момента властта си, за да движат нещата по този начин.”

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?