Татяна Дончева се впуска за президент в тандем с Минчо Спасов от НДСВ

Движение 21 и НДСВ издигнаха кандидат-президентската двойка Татяна Дончева и Минчо Спасов. При обявяването на номинацията им в четвъртък Дончева заяви, че разчита на широка обществена подкрепа.

“Не сме кандидати, посочени от партийни лидери – това е двойка на каузата. Нашият противник са проблемите в държавата. България има нужда от проверени водачи, а не от нови поредни импровизации”, заяви Дончева.

Инициативният комитет, който подкрепя двойката, е оглавен от юриста проф. Камелия Касабова, която беше зам.-председател на парламента от НДСВ, а сега е преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

В комитета влизат още футболният треньор Пламен Марков, оперната певица Александрина Милчева, бившият шеф на болница "Св. Иван Рилски" Дечо Дечев, кметът на Трявна Стефан Данаилов, бившият военен министър Николай Свинаров, режисьорът Борис Панкин, кинорежисьорът Иван Мичев и др.

“Познавам Таня и Минчо от години”, заяви Касабова и допълни, че като председател на Народното събрание неизменно е присъствала на всички оживени дебати, в които са се отстоявали. Татяна Дончева е бивш депутат от БСП, а Минчо Спасов – от НДСВ, и двамата са юристи. “Таня и Минчо са били неизменни участници в тези дебати. С гордост съм наблюдавала в пленарна зала техния професионализъм, подготвеност”, посочи Касабова

До кандидатурата на Татяна Дончева се стигна, след като миналия месец тя обяви, че партията ѝ спира преговорите с БСПза общ кандидат. Тя атакува избраника на столетницата ген. Румен Радев, като обяви, че е кандидат на оръжейното лоби.

Татяна Дончева и Минчо Спасов предлагат промени в конституцията, с които държавният глава да получи правомощията да назначава и уволнява главния прокурор. Сега главният прокурор се избира от Висшия съдебен съвет и се назначава с указ на президента. Държавният глава може да откаже само веднъж да подпише указа за избраника на ВСС.

Те не дадоха оценка на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров, но Дончева смята, че съдебната реформа трябва да започне с "отвързването на възела в прокуратурата".

Кандидат-президентската двойка настоява за издигане на образованието и културата в национален приоритет, както и за въвеждане на минимален доход, който да е гарантиран за всеки човек.

"Както е казал Панайот Пипков: "Народността не пада там, гдето знанието живей", не е казал "Народността не пада там, гдето армията живей", каза Дончева. Минчо Спасов допълни, че любимата книга на премиера Бойко Борисов "Винету" трябва да стане задължителен за изучаване.

Той предложи не на шега в училищата да се изучава "Сидхарта" на германския писател Херман Хесе. В книгата се разказва за принц Сидхарта Гаутама, който е бил принц, после зарязва светския живот и става аскет, за да получи просветление. Той успява и се превръща в Буда.

По отношение на външната политика Татяна Дончева коментира:"Български кандидат за президент, който е допуснал да бъде етикиран като проруски, протурски или проамерикански, е нонсенс".

В отговор на въпрос какъв резултат очаква Дончева обяви: "Възможно най-добрия. Да не планираме резултата - и Наполеон не е могъл да го прави, но това не му е попречило да завладее света". Тя обясни, че кампанията ще се финансира от субсидията на "Движение 21" и от дарения.

"Да не пропуснете да отбележите, че правим тази пресконференция на Малка Богородица, игнорирайки ретроградния Меркурий", каза Дончева в края на пресконференцията.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?