Татяна Дончева: Шуробаджанащината в МВР доведе до драмата в Лясковец

Татяна Дончева: Шуробаджанащината в МВР доведе до драмата в Лясковец

Шуробаджанашкият принцип, на който се разпределят висшите постове в системата на МВР, е основната причина за злополучната акция в Лясковец, при която преди четири дни бе убит служителят на СОБТ Емил Шарков, а други трима бяха ранени.

Такава теза разви във вторник лидерът на "Движение 21" и бивш депутат от БСП Татяна Дончева пред бТВ. Тя визираше все по-засилващата се практика ръководният състав на МВР да се определя на базата на семейните връзки на кандидатите, а не на тяхната компетентност.

"Светльо (главният секретар на МВР Светлозар Лазаров – бел. ред.) първо е от Горна Оряховица, което е в непосредствена близост до Лясковец. Второ – той не е специалист по оперативна дейност, нито по агентура. Просто Светльо е от отряда за борба с тероризма – затова е избрал този крайно неподходящ начин за справяне със ситиуацията, защото само това знае. Това е изключителен непрофесионализъм. Имало е много други начини този опасен човек да бъде задържан без да се застрашава живота на полицаи или командоси", коментира Дончева.

Подобно мнение изразиха преди ден и бившите вътрешни министри Румен Петков и Цветан Цветанов, като вторият поиска и оставката на Лазаров.

Според Дончева в МВР има много по-добре подготвени кадри за управленски длъжности, които обаче не са удобни на властта и затова на 45-годишна възраст ги пенсионират. Вместо тях назначавали хора като Лазаров и Недялко Недялков, настоящ зам.-шеф на ДАНС, когото по думите ѝ бил набелязан за бъдещ председател на агенцията.

"Вижте Недялков на кой е племенник и до кой ресторант и кръг ще стигнете", лаконично отбеляза Дончева. Според нея в МВР имало "черен списък" с хора, за които ръководството смятало, че не стават, като това били кадърни служители, които умишлено "ги засилват в жандармерията".

Споделяне

Още по темата

Още от България