Татяна Дончева: Тия, "дето цапцаросват една или друга хапка", щели да се борят с корупцията

Татяна Дончева: Тия, "дето цапцаросват една или друга хапка", щели да се борят с корупцията

Лидерката на "Движение 21" Татяна Дончева се присмя в сряда на твърдението на съобщението на депутата от ДПС Йордан Цонев, направено ден по-рано, че двамата заедно с Делян Пеевски пишели закон против вторичното разграбване на КТБ.

"Те 6 пъти променяха закона, за да могат едни и същи хора да стигнат до активите. Те фалираха банката, за да стигнат същите хора до активите, и след като фалираха банката , за да стигнат до активите, и установиха, че пак не могат съвсем до всичко да стигнат – а сега направете 85-ия закон и накрая се съберете на Консултативен съвет и кажете, че всичките ние ще се борим с корупцията. Ние, дето като вас гледаме от трибуната, и те, дето вътре цапцаросват една или друга хапка", коментира Дончева пред бТВ.

С подигравателен тон тя коментира и "битката" между ГЕРБ и БСП по темата за корупцията и "конкуренцията" между двата им антикорупционни закона, станали тема на вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност при президента. След него бе съобщено, че управляващи и опозиция не се били разбрали.

"Ма как не се разбраха? Ма те направили две глупости и искат да ги съвместят – какво значение има това за живота? Никакво. Те си играят някакъв театър. Нито едното, нито другото предложение няма да разкрива нищо. Вие имате три институцийки в момента и ги обединявате в нов орган. И какво ще стане? Същото. Вашият капацитет е в това, което те са правили досега. Другите какво казват: ми ние пък ще вземем отдела за декларациите от Сметната палата и ще им дадем разследващи функции. Че те са един офис, едни служителки, които набират декларации на компютрите, и после едни журналисти, които ги пускат по медиите – да се види кой не си е декларирал 85-ата нива на дядо си. На тия чиновнички от Сметната палата, ако им дадете разследващи функции, и какво?", попита тя.

Дончева обясни и кое според нея е "най-смешното" в проектозакона на БСП. "В закона няма нищо - освен това кой ще назначава директора. И след това - че директорът с правилник ще определи всичко в дирекцията... Това е все едно да отидете в една от фирмите за бяла и черна техника, да си вземете един кашон, без да знаете какво има вътре - дали е печка, дали е бойлер, кафеварка или телевизор. И да кажете: Еми, тоя, дето сме го калесали за директор ще каже какъв да е пълнежът. Ама на вас ви трябва радиатор, защото идва зима. Не ви трябва какво да е и да ви го определя някой друг. Така че е, вместо да видят, че има такъв дефект, продължават да внушават как най-важния, сакралния въпрос бил дали президентът или премиерът ще назначава шефа", обясни тя.

Според нея целият спор, всъщност, е само за едно: "Кой ще разрешава едни нови събирачи на СРС-та да действат? Щото ако едните имат такъв инструментариум, а сега да имат и другите. И да се надцакваме със СРС-та".

Казуса "Емко"-"Дунарит" Татяна Дончева обясни така: "Държавата опита да отнеме по незаконен начин частна собственост в полза на други частници". Другите частници, по думите ѝ, са тия, които придобиха едрите хапки на КТБ или поне по-голямата част от тях. Те са свързани с държавата, имат възможност да качват и да свалят министри, възможност да държат един министър, дори когато той е сгафил тежко в ущърб на правителството, каза тя, имайки предвид министъра на икономиката Емил Караниколов.

Тя отказа да назове човека, който е искал да придобие оръжейния завод. Смята, че всички се досещат кой е. Уточни, че това не е Цветан Василев.

Действията на държавните чиновници, на министъра на икономиката, на куп институции без благословия, картбланш и гръб от най-високо ниво не биха били възможни, добави Дончева.

Според нея министърът на икономиката Емил Караникилов е направил голям гаф и трябва да му бъде поискана оставката. За негова оставка обаче се мълчи, а по-драстични действия на министър, който да си проси оставката, от няколко мандата на различни правителства не помня, каза Дончева.

Според нея собственикът на "Емко” Емилиян Гебрев е бил принуден да се договори с управляващите.

Важно е обаче, че хората на двете предприятия ("Емко” и "Дунарит”) излязоха, притиснати до стената и воюваха за правото си, така трябва да постъпват всички”, коментира още Татяна Дончева.

Тя обяви, че за пръв път работниците и мениджмънтът на "Емко" са доказали, че най-важно е
хората да разберат какво става и да се защитят сами.

"И 100 консултативни съвета да направим, и 100 закона да приемем, и 100 агенции и някакви други – докато няма желание у хората да разберат, че това им пречи, няма как да стане", каза Дончева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?