Татяна Дончева: Цацаров е крайъгълният камък за съдебната реформа

Партиите да не рекламират в медиите на Пеевски за местния вот, призова лидерът на Движение 21

Татяна Дончева

Главният прокурор Сотир Цацаров е крайъгълен камък, той не подлежи на ревизия, на корекция, на премоделиране, на препозициониране. Това каза в четвъртък лидерът на Движение 21 Татяна Дончева пред бТВ.

"Цацаров е гарант, че нашите интереси ще бъдат неприкосновени, после ще си изберем друг като Цацаров, който може да брани нашите интереси”, допълни още Дончева гледната точка на властимащите. Според нея все още няма обяснение защо дадени текстове не са отстранени от предстоящата съдебна реформа.

"Съдебната реформа е пунт и пластика”, добави още тя. Според нея "лостовете на Цацаров в кадровото движение стават инструмент за рекет по присъди”.

Дончева каза, че лобито Доган-Пеевски-Цацаров има достатъчно гласове в Конституционния съд, за да направят това "безумно нещо за предварително произнасяне по един закон”. По думите ѝ това би било опасен прецедент и възможност всеки един закон да бъде тестван предварително от КС. "Това е противно на всякакви правила – съдът е създаден за контрол постфактум, а не преди това. Така правят от КС някаква предварителна законодателна бариера”, допълни още Дончева.

Политиката е едно занятие, което изисква усет къде са невидимите граници. Ако лицата, за които говорих, нямат представа за тях, те ще ги настъпят както беше настъпена границата с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС”, каза още Дончева.

Лидерът на Движение 21 обясни, че според нея местните избори са добър момент за борба с модела "Кой". Тя призова политическите партии да не публикуват рекламни материали за кампаниите си в медиите, които са притежание или са свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. "Всеки противник на модела "Кой" може да бъде колкото иска заклеймяван в медиите на Пеевски", добави Дончева.

Според нея всички печатни издания без вестник "Сега" и изданията на Иво Прокопиев са обвързани с Делян Пеевски като техен собственик или чрез кредити през други фирми, или чрез други косвени зависимости. "Канал 3", а скоро може би и ТВ7 са сред медийната империя на Пеевски. Има и някои особено агресивни сайтове, които също може би са под негов контрол", добави Дончева.

Тя коментира, че между ГЕРБ и ДПС става дума за "очевидно" приближаване на предстоящия местен вот.

"Те ще играят заедно на ключови места в смесените райони... Бойко Борисов бяга от твърдението за сближаването, а АБВ иска да се присламчи, защото играят на всяка цена", каза Дончева и допълни, че ДПС ще е важен фактор за резултатите от вота.

Споделяне

Още по темата

Още от България