Татяна Дончева: Вот по пощата съвсем не е екзотична идея

Татяна Дончева: Вот по пощата съвсем не е екзотична идея

"За нас гласуването по пощата съвсем не е екзотична идея, която никога не може да стане. Тя може да стане и да реши много проблеми". Това каза адвокатът и лидер на "Движение 21" Татяна Дончева по време на среща с държавния глава Румен Радев .

Изказването ѝ идва, след като преди ден управляващите определиха идеята за вот по пощата като "екзотична" и обявиха, че законодателни промени ще има само, за да може карантинираните да гласуват с подвижна избирателна кутия.

В сряда, в рамките на консултациите за предстоящите избори Радев разговаря с "Движение 21", ДБГ и "Волт", които са в коалиция с платформата на Мая Манолова "Изправи се.БГ".

Дончева подчерта, че освен болните и карантинираните, опасения от процеса на гласуване и от възможността от заразяване изпитват голяма част от българските граждани. Именно по тази причина според нея трябва да се даде възможност за вот по пощата не само за хората в чужбина, но и за тези в страната.

Тя посочи, че този вид вот може да стане с един вид активна регистрация, която се ползва и в момента – хората с трайни увреждания заявяват желание да гласуват с подвижна избирателна кутия.

"Лицето трябва да уведоми общинската администрация, че желае да гласува по пощата, да се идентифицира с всичките си лични данни, да подпише заявлението лично, а общинската администрация да му изпрати по пощата бюлетини и пликове - в единия плик да се постави бюлетината, която не подлежи на първоначално отваряне, а в другия - формуляра с личните данни и подпис, с които да се гарантира, че това лице е упражнило правото си на глас. Двата плика се слагат в по-голям плик и така се гласува по пощата", обясни Дончева.

Тя добави, че Българската поща не е "в най-прекрасно положение, особено в последните 10-15 години", но съществува и има пълен обхват в цялата страна.

Президентът посочи, че от страна на управляващото мнозинство има упорит отказ да се разглежда евентуално гласуване по пощата, а от въпроса "не трябва да се абдикира, той трябва да бъде обсъден и законодателят да вземе своето решение".

По повод евентуалната дата на вота тя се обяви за избори в средата на април. Дончева призна, че месеци наред е имало протести с настояване за избори час по-скоро, но изборите в условията на пандемия и въведените за първи път масово машини изискват повече време.

"Движение 21" и "Волт" лансираха идеята Общинските избирателни комисии да бъдат и преброителни центрове.

Според лидера на ДБГ Димитър Делчев планът за ваксинация в България няма как да осигури спокойствие до изборите. "Ваксините не само няма да стигнат за гражданите, а вероятно няма да стигнат и за изборната администрация и застъпниците", каза той и добави, че настоящата власт печели най-много от ниска избирателна активност и този "бавен и хаотичен" процес на ваксиниране е именно нейна полза.

Делчев лансира и друга идея – резултатите от машините за гласуване да не се събират механично с тези от бюлетините. Вместо това флашките от устройствата да се носят в РИК или ЦИК и там резултатът да се добавя. Според него така ще се избегнат грешки.

Лидерът на "Волт" Настимир Ананиев подчерта, че заявката на управляващите показва, че те няма да могат да гарантират конституционното право на българите в чужбина да гласуват. 

Споделяне

Още по темата

Още от България