Татяна Дончева: За да има съдебна реформа, е нужна преса от около 700 000 граждани

За да се случи съдебна реформа в България, е необходима критична маса от около 700 000 избиратели, които да пресират големите партии да се съгласят и да я направят. Така ще бъде постигнато и конституционно мнозинство в парламента, което да промени основния закон. Такъв извод направи лидерът на Движение 21 и кандидат-депутат от коалиция АБВ-Движение 21 във вторник на дискусия за промяна на модела на съдебната система у нас. По думите ѝ тази критична маса няма как да бъде събрана по друг начин, освен чрез партиите, които застъпват подобни възгледи.

“Замисълът на тази дискусия беше малко нетрадиоционен, ние поканихме на тази среща Христо Иванов, Радан Кънев и Явор Нотев, защото събирането на мнозинство за конституционна реформа изисква събиране на подкрепа от 600-700 хиляди души. Това най-лесно може да стане през политическите партии, на които те симпатизират”, коментира Дончева, която съобщи, че някои от поканените са отказали, а други не са отговорили на призива ѝ.

“Нашата амбиция в идеите ни за съдебна реформа е да центрираме дебата в реални, конституционни законодателни решения, около които да се съберем. За да бъде дадена възможност за създаване на текст – проект за промени и около този текст да се води вече дискусия и да се обменят аргументи и да има в крайна сметка постигане на резултат – събиране на конституционно мнозинство”, каза тя.

Отпадане на “оправданието” ВНС

Дончева декларира, че коалицията, която представлява, е за радикална съдебна реформа, която включва конституционни промени. По време на дискусията тя посочи какви пречки формално стоят пред реформата и как могат да бъдат преодолени.

“Има едно решение на КС отпреди години (от 2003 година – бел. ред.), което пречи на всякакви разумни промени в съдебната система. Ето защо смятаме, че за да го обезсилим, трябва да отменим института на Велико народно събрание. Тази фигура трябва да отпадне, за да не бъде повече оправдание да не се случват реформите”, каза Дончева. Според нея “премахването на ВНС изисква следващият парламент да бъде ВНС, което да отмени статуса на ВНС”.

“Ще се борим всички политически сили да се присъединият към консенсуса, дори ГЕРБ и БСП, които бяха в основата на неслучването на съдебната реформа”, допълни лидерът на Движение 21.

Прокуратурата да бъде извън съдебната система

Тя представи и друго свое виждане - прокуратурата да бъде извадена от съдебната система.

По думите ѝ единият вариант е главният прокурор да бъде избиран от Народното събрание, а другият – да бъде назначаван от президента.

“Смятам, че вторият вариант е по-добър. Защото така има лична отговорност на държавния глава и риск да последва импийчмънт на президента, ако той е избрал неправилен главен прокурор, който не върши работата си”, каза тя. “Ето защо вторият вариант ми се струва по-надежден, отколкото в рамките на НС след една обичайна парламнентарна уйдурма – пазарлъци и размяна на взаимни ангажименти - да се излъчи компромисна и беззъба фигура за главен обвинител”, добави кандидатът за депутат.

По думите ѝ мандатът на главния прокурор може да бъде 5 и 7 години, като Дончева отбеляза, че по-краткият вариант може би е по-добър.

Да бъде премахната несменяемостта на прокурорите

“Нашата тревога е, че прокуратурата стана мощен икономически играч, в лицето на политически и икономически лобита. И ако се води битка между икономически противници – прокуратурата се оказа лост. Не бива да продължава по този начин. За да се премахне тази паяжина – статутът на несменяемост на прокурорите трябва да бъде премахнат”, коментира още лидетът на Движение 21.

Тя обясни, че прокуратурите по съветски образец са строго централизирана система, в която на практика “горестоящият прокурор може да отменя актове на долустоящ, да му нарежда включително прекратяване на дела – т.е. да се намесва във вътрешното му убеждение”. Тази йерархичност трябва да претърпи промени, като се ръководим от опита на бившите социалистически страни, които имат разнообразни решения, добави Дончева.

АБВ-Движение 21 предвижда към главния прокурор да бъде създаден съвет на прокурори, който да играе ролята на орган, свързан с избора и развитието на кадрите, за да не бъде кариерното развитие в държавното обвинение в ръцете само на един човек.

Дончева се обяви против “пряката и груба рецепция на законодателни решения от други страни”, като визираше “преписването” на румънското законодателство за борба с корупцията. По думите ѝ румънската прокуратура е плод на румънската система. При всички случаи обаче трябва да вземем от румънците волята им за справяне с проблема, смята партийният лидер.

Като пречка пред пренасянето на румънския модел тя посочи наличието на специализиран съд и прокуратура у нас. “Имаме си специализирани органи, за да мислим за още един специализиран орган, която ще действа извън общите. Създадохме специализиран съд и прокуратура, променихме изцяло фигурата на съучастниците в наказателния процес и кръстихме всяко съучастие престъпна група, за да влизат тия дела в специализираните съд и прокуратура. Резултатът от това е, че подсъдими в специализирания съд, където трябва да е мафията, се оказаха няколко общински управи, което не беше целта на създаването на тази структура”, смята Дончева.

Тя констатира, че е необходима нова уредба на съдебната система, в която тя да се състои само от съдилищата. “Ако това стане, на първо място трябва да се мисли какво се прави с ВСС. Имаме идея как да изглежда съставът му - пряк ибор на членовете му от цялата магистратска гилдия, за да се намали ролята на досегашния лобизъм на модела “КОЙ”, твърди Дончева.

Тя засегна и темата за написването на нов Закон за съдебната власт и анализ на натовареността на съдилищата.

Юристите гости на дискусията се съгласиха с тезите на лидера на Движение 21.

По думите на Минчо Спасов “съдебната реформа е възможна чрез постигане на консенсус между всички, които искрено желаят промяна на статуквото”.

Адвокатът Цвета Маркова пък смята, че партиите, които искат съдебна реформа, трябва да успеят да убедят статуквото, че преосмисляне на съдебната система е необходимо. “Останалото е лесно – сядаме и пишем”, каза тя.

На дискусията присъстваше и педставителят на “Правосъдие за всеки” Велислав Величков, който е и бивш депутат от 38-то Народно събрание. “От 1999 година досега си говорим за реформа на съдебната система. Такава обаче няма, а в последният парламент видяхме подмяната на конституционната реформа”, каза той. И допълни, че от действията на партиите изглежда, че думата “прокуратура” е забранена в българския парламент.

“Ако и следващият парламент не даде отговор на въпроса за промяна на прокуратурата, може би ще трябва да отидем към Велико народно събрание, защото една от властите се държи като структура извън държавата и смята, че не дължи отчетност никому”, каза Величков за държавното обвинение.

След изказването му Татяна Дончева повтори, че всички субекти, които се обявяват за съдебна реформа, трябва да създадат преса от над половин милион граждани, които ще принудят и партиите от статуквото да пристъпят към приемане на промени.

*Предизборна кампания 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление

Споделяне

Още от Избори 2017