Татяна Дончева: Защо "Младост" даде властта на "една фризьорка"

Татяна Дончева

Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева заподозря корупционен риск в ниската квалификация на районната кметица на "Младост" Десислава Иванчева, която е обвиняема за подкуп. По професия Иванчева е фризьор, но стана победител на местните избори заради участието си в протестите срещу застрояването на района.

"Освен добрият протестиращ, Иванчева е фризьорка. Смятат ли жителите на "Младост", които са учители, лекари, университетски преподаватели, военни, служители на полицията и каквито искате още като професии - смятат ли, че могат да възложат на една фризьорка управлението на тяхната община? Тоест няма нито едно работно място в тази община, което тя би могла да упражнява, но вие ѝ дадохте властта тя да "управлява" общината", заяви Татяна Дончева в интервю за БНР.

Тя подчерта, че жителите на "Младост" са гласували на Десислава Иванчева доверие да упражнява дейност, за която тя няма никаква квалификация.

Коментарът на Дончева бе по повод показността на антикорупционната акция срещу кметицата.

"Освен акцията срещу Иванчева и нейните технически характеристики трябва да е ясно, че има други причини, които като общество са ни вкарали в безконечни корупционни схеми", отбеляза Дончева. По думите ѝ "когато ние рекрутираме на различни властови позиции хора, които нямат никакъв хабер от работата, за която ще отговарят, те освен да организират получаване на подкупи, друго няма да направят", посочи лидерът на "Движение 21".

Базирайки се на богатия си юридически опит, Дончева анализира акцията по задържането на Десислава Иванчева в центъра на София, блокирала движението на ключов булевард за няколко часа.

"Наказателният процес в никакъв случай не е предпоставка за извършване на простотии по време на акция. Това са норми и регламенти, които са необходимо формални, за да сме сигурни, че се събират доказателства, а не се правят уйдурми, и че съдът ще се произнася, спазвайки принципа на непосредственост, и ще му се представят доказателства, а не разкази на оперативни работници", каза юристката.

Според нея акцията като действия, продължителност и посегателство върху права е могло да бъде извършена по друг начин и за това в закона нямало никакви пречки.

"Къде ще се броят парите и как ще вържем обстоятелството, че са броени тези пари, които са намерени в колата. Имате поемни лица, възможности за снимане на всичко, което се случва. До вас е Министерството на младежта и спорта - държавна сграда с широко фоайе. Има начин, по който да се върже, че точно тези пари се броят във фоайето. Госпожа Иванчева, Петкова да се премести там, да направите процесуално-следственото действие в непосредствена близост и да не спирате движението за шест часа, да не се разправяте по този начин", каза Дончева.

Според нея в малко вътрешно-кухненски план би трябвало да се набележат няколко начина за извършването на такива акции, без да се стига до крайности.

Споделяне

Още по темата

Още от България