Таван от 3700 лв. за директорските заплати в столичните общински фирми

Таван от 3700 лв. за директорските заплати в столичните общински фирми

София ще се опита да сложи край на министерските заплати, които взимат директорите на общинските фирми. Плановете са максималната заплата на началниците да бъде 3700 лв. месечно, а представителните разходи се ограничават до 1000 лв. годишно.

В момента шефовете на някои общински болници, вечно губещите транспортни фирми и “Топлофикация” са над 4000 лв., а представителните за хапване и пийване в някои дружества са без лимит.

За целта се предлагат промени в две общински наредби - за упражняване правата на собственост на общината в търговските дружества и за общинските лечебни заведения. Предложението е на зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов и трябва да бъде одобрено от Столичния общински съвет в четвъртък.

Не на всички директори обаче заплатите ще се намалят. На тези, които са ощетени от досегашната методика, ще се вдигнат. Пример в това отношение е “Метрополитен”, който е отличникът на оперативна програма “Транспорт”.

Смяна на коефициентите

Новата методика, предложена от Барбалов, предвижда смяна на коефициента на задълженията с три нови показателя, така че да се отчита обективното икономическо положение на дружествата. Новите коефициенти са за финансова автономност, за ефективност на приходите и за бърза ликвидност.

Тези показатели са обвързани с минималната работна заплата за страната, която вече е 290 лв. Досега заплатите на директорите бяха вързани със средномесечното възнаграждение в дружеството.

От една страна това беше добре за работещите, защото са се поддържали високи средни заплати, за да са големи и тези на началниците. В градския транспорт и някои болници средната заплата е над 1000 лв. Това обаче изкривява пазара на труда. Нелогично е чистачка да взима 800 лв., докато учителка в детската градина двойно по-малко, мотивират се от Столичната община.

Санкции за лоши резултати

Другата новост е, че се въвеждат санкции за лоши резултати на общинските дружества. Такива в момента няма.

Директорите на общинските фирми, които са на загуба от оперативната си дейност, ще бъдат глобени с една минимална заплата. И обратното, тези, които показват добри резултати, ще бъдат стимулирани.

Предвидена е и санкция за ръководителите, които не внасят навреме осигурителните вноски за пенсия и здраве.

Наказание ще има и за директорите, които не представят финансова информация за управляваните от тях дружества на Столичния общински съвет и Столичната община.

Оказва се, че масово общинските фирми и предприятия не се отчитат за свършеното от тях пред кмета и съветниците. Така на практика не се знае какво се случва в тях.

Така според експертите на общината много трудно някой директор ще може да събере максималния брой точки, за да вземе най-високото възнаграждение от 3700 лв. Причината е, че ако общинската фирма има голям персонал и активи, обикновено е в лошо финансово състояние. Типичен пример в това отношение са транспортните дружества и “Топлофикация”.

От друга страна тези, които управляват добре активите си, като пазарите, например, нямат много персонал. Техните заплати обаче няма да намалеят по новата методика, а напротив, леко ще се увеличат. В момента ръководителите на петте общински дружества за пазарите се разписват средно месечно срещу близо 2000 лв., като най-високи са заплатите в “Пазари Юг”, а най-ниски - в “Пазари Изток”. Пазарите обаче нямат лимит на представителните си разходи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?