Таванът на пенсиите остава, но ще се вдигне на 1200 лв.

Максималният осигурителен доход става 3000 лева, 50% ръст на парите за енергийни помощи

Таванът на пенсиите остава, но ще се вдигне на 1200 лв.

Предвиденото отпадане на тавана за новоотпуснатите пенсии от следващата година се отменя. Вместо това таванът за всички пенсии – и старите, и новите, ще бъде повишен от сегашните 910 лева на 1200 лева. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов в четвъртък след среща със синдикатите при премиера Бойко Борисов.

Досега се предвиждаше таванът на пенсиите да бъде повишен на 1040 лв. или 40% от максималния осигурителен доход, а за новите пенсии таван да няма. Новата договорка на правителството и синдикатите е максималният осигурителен доход да се повиши от 2600 лева на 3000 лева от 1 януари и таванът на пенсиите отново да е 40% от него – 1200 лева.

Според Горанов несъвършенства в пенсионната формула, натрупани през годините, разкъсват връзката между осигурителния принос и размера на пенсиите и затова е несправедливо таванът да отпадне.

Таванът бил нужен, за да няма “необосновано високи пенсии“

“От 1 юли 2019 година се увеличава таванът за всички пенсии, независимо кога са отпуснати, на 1200 лева и отпада темата с отпадането на тавана. Таванът по естествен път ще отпадне тогава, когато пенсиите се изчисляват на базата на целия осигурителен живот на съответния гражданин“, заяви Горанов след срещата.

“Увеличението на тавана на пенсиите до 1200 лева ще реши може 90% от проблема с ограничаване размера на пенсиите. Но няма да допусне неоснователно получаване на незаработени пенсии, които са изчислени на базата на натрупаните промени в пенсионната формула в размери, които не са свързани с приноса на хората. Т.е. има едни екстремно високи пенсии, които заради метода, по който се изчисляват, може да се смята, че са необосновано високи“, каза Гаронов.

Над 40 000 души ще усетят увеличението

По-късно социалният министър Бисер Петков, който не присъства на срещата между Горанов, премиера и синдикатите, коментира че при новия вариант с таван от 1200 лева около две трети от пенсионерите, чиито пенсии сега ограничени, ще получат действителните размери на пенсиите си.

По данни на НОИ в момента пенсиите на около 65 000 възрастни хора са ограничени с тавана от 910 лева.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров вдигането на тавана ще се усети от 41 000 души.

Парите за енергийни помощи с двоен ръст

Заради поскъпването на живота през зимните месеци с повишаването на цените на газа, парното и някои стоки, синдикатите и управляващите са се договорили, че парите за енергийните помощи за социално слабите ще бъдат увеличени с 50%. За целта се предвиждат допълнително около 40 млн. лева, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Тепърва се обсъжда как допълнителните средства да бъдат разпределени – т.е. дали да бъде вдигната сумата на подпомагането за сегашната група от хора или да бъдат разширени критериите за получаване на такава помощ.

Бюджетните заплати няма да се повишават “на калпак“

Друга договорка, постигната между правителството и синдикатите е, предвиденото 10-процентно увеличение на заплатите за всички служители на бюджетна издръжка да не е “на калпак”, а според заслугите на служителите.

"Правителството ще гарантира, че в някои агенции и в приходните администрации ще бъде по-високо увеличението на заплатите. Тези 10% ще са ориентирани само за увеличение на основното заплащане. На индивидуално ниво заплатата ще стои на две нива – твърда заплата и плаваща. Ние заедно се съгласихме, че МС ще разработи работна група за оценка на всички работещи в тази сфера", обясни Димитров след края на срещата в Министсерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?