Таванът за доплащането на лекарства отново се отлага

Таванът за доплащането на лекарства отново се отлага

Здравното министерство дава нова отсрочка за тавана за доплащането на лекарства с четири месеца до началото на следващата година. Мярката, целяща да осигури по-евтини лекарства за пациентите, трябваше да влезе в сила от 1 септември, след като здравното министерство вече я отложи веднъж.

Таванът цели да намали доплащането от страна на пациентите за лекарства, които са частично покривани от здравната каса. Предвиждаше се пациентите да не могат да доплащат повече от 60% от стойността на най-евтиното лекарство в дадена група - например за астма или за сърце. Мярката засяга лекарства с едни и същи активни съставки и със сходен ефект при лечението на едно заболяване. Ако някой медикамент надхвърля тавана от 60%, няма да бъде покриван изобщо от касата и ако пациентът държи точно на него, ще трябва да си го плаща изцяло.

Като аргумент за повторното отлагане от министерството посочват, че “би било целесъобразно прилагането на тези правила да се отложи, тъй като анализирането на предстоящите промени показва допълнителна необходимост от по-плавно адаптиране към новите изисквания, залегнали в наредбата, за да не се допусне възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарствени продукти“.

Необходимо е по-продължително технологично време да бъде приспособен ефективно аптечният софтуер към новите изисквания, да бъдат предвидени контроли върху софтуера на Националната здравноосигурителна каса с оглед непротиворечиво отчитане на лекарствените продукти“, гласят още мотивите.

Наскоро по предложение на здравната каса беше отложена друга мярка, целяща да осигури безплатни и достъпни медикаменти за хипертония. Причината бе, че в тазгодишния бюджет на институцията парите не достигат. Касата трябваше да започне да плаща на 100% част от лекарствата за есенциална хипертония, които сега покрива само частично, а остатъкът се доплаща от пациентите.

Споделяне

Още по темата

Още от България