Таванът за цената на роуминга в сила от юли

Таванът за цената на роуминга в сила от юли

Евродепутатите от комисията по промишлеността одобриха късно в понеделник механизма за намаляване на таксите за роуминг, договорен между германското председателство,

Европейската комисия и Европейския парламент, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Комисията направи първата стъпка към значителното намаляване на сметките за мобилните телефони при разговори от чужбина. За понижаването на таксите са гласували всички членове на комисията без един, уточни източник от Европарламента.

Ако споразумението бъде одобрено в сряда при гласуване на пленарно заседание на Европарламента, то би могло да влезе в сила в средата на юли, а клиентите на мобилните оператори в ЕС да се възползват от понижените тарифи в края на лятото или през есента.

В средата на май след триседмични преговори държавите членки и евродепутатите постигнаха споразумение по "регламента за роуминга". С прилагането му цените на разговорите по мобилен телефон в чужбина ще бъдат  намалени значително. Очаква се да бъде въведен таван от 49 евроцента за изходящите телефонни разговори от чужбина и 24 евроцента за входящите телефонни разговори, когато абонатът е извън родната си страна.

Тези тавани обаче ще бъдат в сила само през първата година на прилагане на регламента, а след това постепенно ще бъдат понижени. През втората година те ще станат съответно 46 и 22 евроцента, а после ще спаднат до 43 и 19 евроцента.

Определените нови равнища са относително близки до предлаганите настоятелно от Европарламента (40 и 15 евроцента). Двадесет и седемте страни-членки пък искаха тавани от 60 и 30 цента.

Близо 147 милиона европейци използват роуминг услуги и плащат около 8,5 милиарда евро за такси всяка година.

Споделяне

Още от Бизнес