"Тъй като не ни канят в ЦУМ, да пием кафе пред президентството"

Граждани искат КСНС да обсъди проблемите в съдебната система

Архивна снимка от протест на "Правосъдие за всеки"

Сутрешно кафе, с което да посрещне партийните лидери и ръководителите на службите, вземащи участие на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) във вторник сутринта, обявиха от Инициатива "Правосъдие за всеки". Настояването на организацията е съветът при държавния глава да се занимае и с въпросните на съдебната система, тъй като те също са част от националната сигурност на страната. 

Целта на гражданите е да се срещнат с участниците в съвета. От инициативата са изпратили и отворено писмо до президента Румен Радев. То е подписано от още пет граждански организации: Конфедерация за защита правата на детето; Гражданско сдружение "Боец"; Движение обществен натиск; Сдружение "Обединени реформатори"; Сдружение "Полити“

"От името на над хиляда свободни граждани, активно участвали в Марша за европейско правосъдие на 23-ти май, Инициатива "Правосъдие за всеки" ви адресира с призив да включите в дневния ред на предстоящия на 30 май 2017 г. Консултативен съвет за национална сигурност точка за обсъждане на: тревожното състоянието на съдебната система и съмненията за нарушаване на нейната независимост, във връзка с нерегламентираните контакти на висши магистрати, като елемент и заплаха за националната сигурност", пишат организаторите на Марша за европейско правосъдие, които във вторник ще настояват управляващите да се занимаят и със съдебната система у нас. 

"Тъй като не ни канят в ЦУМ, решихме да пием кафе пред президентството. Събираме се на сутрешно кафе на 30 май, вторник, от 9,30 ч. сутринта", се казва в съобщението на инициативата. Те припомнят, че имат конкретни искания към държавните институции, както са обявили на Марша за европейско правосъдие от 23 май.

Организаторите отбелязват, че обществото очаква становище по събитията от последните месеци, които се случват в ръководния орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет и особено за тайно проведената среща на главния прокурор Сотир Цацаров с двама бизнесмени, единият от които и политик, извън установените за това места, за която главният прокурор отказва категорично да дава обяснения.

"Тези събития бележат изключително опасна тенденция за нарушаване на законови норми и етични стандарти. Показват мълчаливо съгласие на всички власти за пълното всевластие и неотговорност на главния прокурор пред държавните институции. Налага се въпросът извършва ли се търговия с влияние във висшите органи на съдебната власт? Това поставя под основателно съмнение независимостта на съдебната система като цяло, провеждането на държавната наказателна политика, а оттам и върховенството на правото", пишат организаторите.

Представителите на "Инициатива правосъдие за всеки"  посочват още, че всичко това засяга националната сигурност. "При неефективно работеща или контролирана от външни влияния съдебна система, която на практика стимулира организираната престъпност, поради нейната ненаказуемост, няма как да имаме правова сигурна и стабилна държава!", казват те. 

Споделяне

Още от България