Таяни: ЕС е заплашен от смърт, ако не намери общо решение за миграцията

Нужни са поне 6 млрд евро за затваряне на средиземноморския път на мигрантите

Антонио Таяни

Най-малко 6 млрд. евро инвестиции са необходими, за да бъде затворен средиземноморският маршрут, по който бежанци от африканските страни проникват в ЕС, каза председателят на Европейския парламент Антонио Таяни пред германския вестник "Велт".

"Срещата на върха на ЕС в края на тази седмица е последен шанс надеждите на половин милиард европейци да не останат излъгани. Страните членки на ЕС трябва да намерят общо решение за регулиране на миграцията в Европа. В противен случай целият проект, въз основа на който бе създаден Европейският съюз, е заплашен от смърт. По примера на споразумението с Турция, което позволи да бъде затворен балканският маршрут, ЕС трябва да инвестира най-малко 6 млрд. евро за закриване и на средиземноморския маршрут", каза Таяни.

Според него е необходимо по-тясно сътрудничество между ЕС и транзитните африкански страни като Мароко, Тунис, Либия, Мали, Мавритания, Чад и Алжир. Предоставяне на финансова подкрепа на тези държави, както бе постъпено с Турция, ще спомогне никой от Северна Африка повече да не се опитва да се добере до Европа по море.

Италианският политик подложи на критика разпределянето на бежанците вътре в ЕС. От общо 650 хиляди молби за убежище, подадени в ЕС за 2017 г., 416 000 са били регистрирани в три страни - Германия, Франция и Италия. Таяни призова на предстоящата среща на върха на ЕС да бъде обсъдена възможността за справедливо разпределяне на бежанците между страните от ЕС.

А в друго интервю, публикувано в понеделник в италианския всекидневник "Месаджеро", той настоя плавателните съдове на неправителствени организации с мигранти, опериращи в Средиземно море, да имат официално разрешение за такава дейност, а в противен случай корабите им ще бъдат задържани. 

Тези плавателни съдове освен това трябва да предоставят достъп на борда си на военнослужещи от Фронтекс- граничната агенция на ЕС. 

"Не трябва да се допуска те да действат по свое усмотрение и да способстват за нелегалната миграция. Дейността им трябва да бъде или оторизирана, или спряна. Европа трябва да ги контролира", каза Таяни.

Според него трябва също така да се засили контролът над източните граници на ЕС, тъй като е възможно да се появи нов канал за нелегална миграция през Албания.

Таяни обеща Европейският парламент да работи активно за решаването на миграционния проблем с Австрия, която от 1 юли поема европредседателството. 

Както е известно, проведената в неделя неформално среща на 16 европейски лидери в Брюксел не стигна до общо решение за миграцията и даването на убежище, но бяха очертани точки на съгласие, които да бъдат обсъждани и на срещата на върха в края на тази седмица.

Според сайта "Политико" едно от предложенията е да се дадат допълнително 500 млн. евро на Африканския доверителен фонд, както и да се преведе следващият транш от 3 млрд. евро на Турция за поддържане на бежанските лагери на нейна територия.

Лидерите на ЕС освен това планират създаването извън ЕС на приемни центрове за мигранти, които са спасени в морето. Тези регионални центрове ще бъдат изградени в съответствие с международното право и в тясно сътрудничество с Върховния комисариат за бежанците на ООН и с Международната организация по миграцията.

В предложенията на ЕК е включен и план за засилване на патрулите на европейската брегова охрана с 10 000 нови служители до 2020 г. Предвиждат се и засилени правомощия на Европейската гранична и брегова охрана, така че тя да може да връща мигранти и да работи пълноценно в партньорски страни извън ЕС.

Поставена е амбициозна цел за увеличаване на броя на върнатите нелегални мигранти: страните членки на ЕС трябва да предприемат незабавни действия да постигнат поне 70% върнати мигранти до края на 2019 г. За да гарантира това, ЕК възнамерява да внесе бързо законодателни промени.

ЕК предлага и редица стъпки по отношение на т.нар. вторични придвижвания – мигрантите, които са регистрирани в една страна от ЕС, но след това са се преместили в друга.

Това означава да се ревизира Директивата за условията за прием на мигранти, така че страните да могат да отказват жилище и пари на хора, за които технически не са отговорни, както и мигрантите да не могат да избират на кое място да бъдат настанени.

В добавка към това, регулациите ще позволят санкции за онези мигранти, които бъдат намерени в европейска страна, в която нямат право да бъдат – например като се върне обратно часовникът на петгодишния изчаквателен период, в който се получава право на дългосрочно пребиваване в ЕС.

ЕС възнамерява да укрепи Eurodac – базата данни с пръстови отпечатъци, което ще улесни връщането на мигранти още на границата.

ЕК предлага на Европейския съвет да поиска до края на юли да бъдат приети пет от седемте предложения за реформиране на единната европейска система за даване на убежище, а останалите две да се приемат до края на годината.

Всички тези промени са били съгласувани между ЕК, Съвета на ЕС и Европейския парламент още седмица преди мини-срещата на лидерите в Брюксел.

Както отбелязва "Политико", до този момент Съветът на ЕС няма особен успех в постигането на консенсус за ревизията на Дъблинския регламент, който урежда процедурата по даване на убежище. Няма очаквания това да се случи и на предстоящата лидерска среща в края на месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа