Тазгодишната държавна субсидия за площ ще се плати до 15 март

Националните доплащания за обработваема площ през настоящата година ще се изплатят до 15 март 2011 г., както е това е договорено с Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Това обеща министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

В бюджета за 2011 г. са предвидени 293.374 млн. лв. за доплащания от 10 лв./дка към европейските субсидии за обработваеми площи през 2010 г. За догодина е отделена максималната възможна сума на фона на останалите сектори в страната, които изпитват затруднения, като например здравеопазване и образование, заяви Найденов.

В десетте лева доплащане е включено отпадналото облекчение за акциза върху газьола.

Ще бъде изпълнена и договореността в меморандума за изплащане на европейските субсидии, след като страната ни изпълни условията на Европейската комисия, наложени в екшън плана, подписан от предишното правителство. В момента интензивно се работи по актуализацията на ортофотокартата, което трябва да стане до 31 януари 2011 г. Преди тази дата ЕК не допуска да се изплащат европейски средства за субсидиране, обясни Найденов.

Изпълнена е и договореността с НАЗ за издаване своевременно на удостоверения от Държавен фонд „Земеделие” на земеделските производители за площта, подлежаща на подпомагане с цел улесняване кредитирането им.

По договореността за своевременно нотифициране на данъчните облекчения за земеделските производители, в момента тече процедура по изготвянето на такава нотификация за акциза за горивата за 2011 година.

Агроминистърът посочи още, че според данни на Световния икономически форум в Давос България е на първо място в Европа по предоставяне на земеделски субсидии спрямо брутния си вътрешен продукт, въпреки световната икономическа криза.

Споделяне

Още от България