Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Тазгодишната реколта с леко влошено качество

4 коментара
Тазгодишната реколта с леко влошено качество

И тазгодишната реколта на пшеницата е преобладаващо трета група, като количествата с по-лошото качество са малко повече в сравнение с 2009 г., сочат данни на Националната служба по зърното и фуражите. В понеделник тя обяви информация за окачествяването на пшеницата от реколта 2010 г., направено на базата на близо 1900 проби от 1.5 млн. т пшеница, което представлява 40.2 процента извадка. Данните ще послужат за подпомагане на зърнопроизводители, зърнопреработватели и търговци.

Така в първа група попадат 1.1 процента от пшеничното зърно реколта 2010. Критериите на втора група се покриват от 4.3% от житото, към втора Б група са отнесени18.4 на сто, а в трета – 76.2%. В сравнение с миналата реколта се наблюдава увеличение на дела на зърното от трета група с 3.2%.

Прегледът по години показва, че качеството на зърното реколта 2010 година е сравнимо с предходните 2004, 2007 и 2009 година. Големият процент зърно отнесено към ІІІ група е повлиян най-вече от ниските нива на добив на мокър глутен и число на хлебопекарна сила. През настоящата реколта се отчита намаление с 1.2% на количеството зърно от втора Б група спрямо миналата година, посочват от службата.

През настоящата реколта се забелязва леко увеличение на дела на пшеницата от първа група с 0.2%, но като цяло се запазва състоянието след 2004 година да не преминава границата от 1% като само през 2007 година е достигало до 1,7%.

Количеството на зърното от първа, втора и втора Б група през тази реколтна година възлиза на 23.8%, което е с 3,2% по-малко от миналогодишната реколта. Запазва се тенденцията през последните пет години, пшеницата от тези три групи да варира, като най-ниска е била стойността през 2006 г.- 11.3 %, и най-висока – през 2005 г.- 27.8%.

От ведомството посочват, че пшеницата трета група е със сравнително добри хлебопекарни показатели и не означава, че е непригодна за производство на хлебни изделия.

От направения анализ за качествената характеристика на произведената пшеница може да се обобщи, че 34.6% от реколтата е с качество, удовлетворяващо изискванията на мелничарския отрасъл за производство на брашна за хляб и хлебни изделия и е достатъчно за хлебния баланс на страната. От службата допълват за сравнение, че за последните пет реколтни години този процент е варирал между 33% през 2006 г. и достигнал 47.7 % през 2009 година.

И тази година се потвърждава извода, че там където зърнопроизводителите са използвали добър посевен материал и сортове подходящи за региона, неблагоприятните климатични условия не са оказали съществено влияние върху добива и качеството на пшеницата, допълват от Министерството на земеделието и храните.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Факт
    #6

    Или разбират само от енергетика?Я да чуем видния анализатор "поп" Грую да изанализира като как така руснаците са направили зърното ни да е с по-малко качество от предната година.А може и ДС и КГБ да са намесени...

  2. изумен
    #5

    ..."Данните ще послужат за подпомагане на зърнопроизводители, зърнопреработватели и търговци." ...!!! На кого ще послужат тези данни в края на месец октомври??? И то от едно ориентировъчно предварително окачествяване през юли! На никого за нищо.

  3. Idiot
    #4

    А няма ли да ни осведомите и за влажността в горния подпочвен слой?

  4. Петър
    #2

    тази реколта е добита от частния сектор. След приватизацията, която Костов започна. Благодарение на което е факт, че в най-обикновения супермаркет има повече видове хляб, отколкото при комунизма в цялата страна. При това без опашки и без купони.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.