Тазгодишният юни е най-горещият от 130 години

Тазгодишният юни е най-горещият от 130 години

Юни 2010 г. се оказа най-горещият за цялата история на метеорологическите наблюдения, които се извършват систематично от 1880 г. Това показва отчет на Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), направен на базата на климатичните данни, събрани от управлението. Отчетът е публикуван в четвъртък.

През юни средната температура на повърхността на сушата и океаните на планетата е била с 0.68 градуса по-висока от средната температура през същия месец за целия ХХ век. Стойността ѝ е била 16.2 градуса по Целзий.

Температурата на сушата за първия летен месец на 2010 г. също е била рекордна - 14.37 градуса по Целзий при средна стойност за ХХ век 13.3 градуса.

Температурата на океаните е била с 0.54 градуса над средната за ХХ век и е стигнала средно 16.94 градуса. Преди това климатолозите са регистрирали само три пъти по-високи температури на океанската вода през юни.

Още един рекорд е регистриран за периода на второто тримесечие на годината. Трите месеца - април, май и юни - са били най-горещите за времето, откакто се извършват наблюдения. Температурата на океана е била с 0.7 градуса над средната за тримесечието за целия преден век. Рекордно топло се е оказало и цялото първо полугодие на тази година - с 0.68 градуса над средната стойност за ХХ век.

Температурни рекорди са установени в почти всички региони на света, но най-голямо отклонение от нормите е регистрирано в Перу, в централната и източната част на САЩ, в Източна и Западна Азия. По-хладно от обичайното е било в Скандинавия, в Южен Китай и северозападните райони на САЩ.

Отчетено е още, че площта на арктическите ледници през юни е била най-малката от 1979 г. насам и е съставлявала 10.9 млн. кв. километра. Тя е с 10.6% по-малка от средната плащ на ледниците за периода от 1979 до 2000 г. Арктическите ледници намаляват непрекъснато вече 19 години.

На другия полюс площта на антарктическите ледници е била с 8.3% повече спрямо средната за 1979 - 2000 г. и е най-голямата за целия период на провеждането на наблюденията.

Споделяне

Още от Свят