Тази есен няма пари за първия реактор на АЕЦ “Белене“

Правителството работи по промяна на договорите с Русия, така че да не плаща тази есен 280 млн. евро по поръчката за изграждането на първия реактор на АЕЦ "Белене", заяви министърът на финансите Симеон Дянков в сряда. Ден по-рано премиерът Бойко Борисов след среща с руския първи вицепремиер Виктор Зубков се оплака от проекта с думите, че тази есен Дянков трябва да плати 280 млн. евро за поръчаното вече от изпълнителя “Атомстройекспорт“ оборудване, без да има окончателно решение ще се строи ли централата.

Такава сума няма заложена в бюджета за годината, заяви Дянков, без да обясни обаче защо държавната хазна трябва да даде парите, след като инвеститор в проекта на корпоративни начала е “Националната електрическа компания“ и досега тя е извършвала плащанията по проекта.

На въпрос дали ще има средства да бъде платен първият реактор за АЕЦ "Белене" през септември, отрицателен отговор даде и премиерът Бойко Борисов, който ден по-рано обясни, че за оборудването вече са платени близо 300 млн. евро.

"Тези, които са подписали договора, да са мислили откъде ще ги вземат. Аз не видях никъде в бюджета - и в предишния, и в по-предишния, да бъдат заложени тези пари", допълни премиерът.

Директно суми за ядрения проект никога не са били записвани в държавния бюджет, но през 2008 и 2009 г. бяха предвидени държавни гаранции за кредити до 600 млн. евро, които НЕК първоначално смяташе да вземе от Европейската инвестиционна банка и Евратом като финансиране на своя дял от централата, но после обхватът на гаранциите бе разширен от правителството на Сергей Станишев. Държавната компания поиска и допълнителни гаранции за пълната цена на централата, които да се вкарат в бюджета за 2010 г., но кабинетът на тройната коалиция не се реши на тази стъпки.

До септември ще се търси европейски инвеститор за съфинансиране на проекта, заяви Дянков.

Не е ясно как това ще стане в толкова кратки срокове, след като тепърва ще се оценяват предложенията на тримата кандидати да преструктурират проекта за “Белене“ и да подготвят и проведат конкурс за избор на стратегически инвеститор.

В същото време президентът Георги Първанов заяви, че е удовлетворен от потвърдения от премиера Борисов ангажимент за АЕЦ "Белене". Според държавния глава заявената готовност да се ускори проектът и да се направят първите вноски още тази есен прави неговата реализация необратима.

Явно президентът разчита по този начин резултата от срещата между Зубков и Борисов, след която българският премиер съобщи, че ще плащаме за първия реактор, както и че е договорена "пътна карта" за проекта "Белене". Съгласно тази "пътна карта" до септември трябва да бъдат намерени отговори на въпросите за цената на централата (според Борисов тя не бива да надхвърля 6-7 млрд.евро), за привличане на европейски инвеститори, за продажбата на електроенергия и пр.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?