Тази година кандидатите за ВУЗ ще са по-малко от свободните места

Тази година кандидатите за ВУЗ ще са по-малко от свободните места

През следващата учебна година свободните места в университетите ще бъдат повече от кандидат-студентите, каза образователният министър Даниел Вълчев в сряда след заседание на парламентарната комисия по образование. Той запозна депутатите с бъдещата стратегия за висшето образование, която преди дни бе обсъдена на среща с ректорите.

Вълчев обаче се отказа от някои спорни моменти – като предложението ректорите да бъдат назначавани с подпис на премиера. Това бе едно от предложенията, предизвикало остри дебати в академичната общност.

Затова министърът представи пред депутатите само консенсусните според него текстове – университетите сами да определят таксите си, а прозрачността в управлението им да се гарантира от съвет на настоятелите.

Не трябва да забравяме, че заради демографските проблеми през последните години броят на завършващите дванадесетокласници намалява, а през следващата година очакваме и повече деца да отидат да учат в чужбина, обясни Вълчев.

В момента студентите у нас са около 240 000, през тази година се очаква да завършат около 80 000 абитуриенти.

Според просветния министър тази тенденция ще принуди някои университети да намалят таксите си за следване, дори и ако вече сами ги определят.

Идеята на Министерството на образованието и науката (МОН) е ВУЗ-овете сами да решават какви да са таксите им за обучение, като държавата ще фиксира максимален таван.

По свое усмотрение висшите училища ще имат възможност да върнат т.нар. платено обучение. Това ще стане, ако въведат различни такси за студентите, които държавата субсидира и за допълнителната бройка, които университетите вече ще могат да приемат до максималният им позволен капацитет. По данни на МОН допълнителните свободни места са около 50 000.

Не препоръчваме университетите да въвеждат различни такси, но ако преценят, те могат да го направят, коментира Вълчев.

Пред депутатите Вълчев представи компромисен вариант и за състава на университетското настоятелство, което ще включва бивши ректори, работодатели, големи дарители, публични личности и студенти. Неговата цел е да гарантира прозрачното управление на университетите.

Той предлага членовете му да са седем, вместо първоначално предвидените 9-15. Те няма да се избират от държавата и академичната общност, а петима ще се назначават по предложение на ректора, и по един – от държавата и студентите.

Ако тези промени бъдат приети и обнародвани до 25 май, новите правила могат да влязат в сила още от следващата учебна година.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?