Тази година от рак ще починат 9.6 млн. човека по света

Тази година от рак ще починат 9.6 млн. човека по света

Все повече онкологични заболявания се диагностицират в световен мащаб. Според отчет на Международната агенция по проучване на рака (IARC ) към СЗО, през 2018 г. ще бъдат установени около 18.1 млн. нови случаи на заболявания от рак.

Сред причините за това са подобрените възможности за диагностика, ръстът на населението и увеличената продължителност на живота на хората, съобщава германският в. "Франкфуртер Рундшау", цитирайки отчета на IARC.

Според представената статистика, диагноза "рак" ще бъде поставена на всеки пет мъж и всяка шеста жена на планетата.

По оценки на IARC, през 2018 г. от рак ще починат 9.6 млн. човека. Повечето смъртни случаи ще бъдат причинени от рак на белите дробове, на червата, на стомаха, черния дроб и на гърдата.

В Европа, която представлява едва 9% от световното население, се диагностицират 23.4% от всички случаи на ракови заболявани по света и 20% от смъртните случаи вследствие на заболяването. Като цяло, в богатите страни диагнозата "рак" се среща по-често, отколкото в бедните, твърди IARC.

Много от случаите на ракови заболявания биха могли да бъдат избегнати, защото са обусловени от фактори, свързани с живота на хората, твърдят изследователите. Така например в Германия, по данни на местния център за изследване на рака, такива фактори предизвикват 37% от онкологичните заболявания. На първо място е тютюнопушенето, след това злоупотребата с алкохол, наднорменото тегло, недостатъчна физическа активност, нездравословно хранене, инфекции и външни фактори като въздействието на радон, фин прах, солариуми или пасивно пушене.

Поради недостатъчни данни при оценката не е отчетено влиянието на някои други фактори като естественото ултравиолетово излъчване. Затова според учените, резултатът може да бъде "значително по-висок".

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?