Тази година с 20% по-малко българи планират лятна ваканция

Тази година с 20% по-малко българи планират лятна ваканция

През това лято с 19 на сто по-малко българи са заявили, че планират ваканция, а онези, които все пак ще отидат на почивка, предвиждат по-голям бюджет от миналата година. Това сочи проучване на издателя на банкови карти Виза (Visa) сред жителите на десетте най-големи града в България.

Сега около 68% от българите планират да отидат на почивка през лятото със среден проектобюджет от 1100 лв, докато през миналото лято намерения за ваканция са имали 87 на сто от хората със заделени с 882 лв.

Тази година най-много средства за лятната ваканция планират да отделят гражданите на Варна и София – съответно 1200 лв. и 1180 лв. На дъното на класацията са жителите на Шумен, чийто предварителен бюджет е в рамките на 550 лв.

За да заплатят основните разходи за почивката си, една пета от планиращите ваканция ще използват банкова карта - дебитна или кредитна, което е с 3 процента повече спрямо 2012 г. Малко повече от една четвърт от планиращите почивка (26%) ще закупят част от аксесоарите за летния си отпуск или туристическия пакет за почивката онлайн. За да заплатят дължимите суми, 50% от тях ще използват своята дебитна, кредитна или предплатена карта.

“И тази година наблюдаваме тенденция на ръст в електронните разплащания през летния период. Все повече българи предпочитат да изполват банковата си карта по време на почивката, да закупят вещи за летния си отпуск и да предплатят туристическия си пакет онлайн с дебитна или кредитна карта. За тях плащането с карта е по-лесен, бърз и сигурен начин за разплащане”, коментира Красимира Райчева, мениджър на Визо Европа за България.

Според проучването над половината от планиращите ваканция през лято 2013 г. ще организират почивката си по сходен с миналата година начин, като разпускат същия брой дни (54%). Най-голяма част от летовниците ще почиват между 4 и 7 дни (38%) и между седмица и 10 дни (27%). Само 12 на сто от почиващите българи планират летният им отпуск да продължи повече от две седмици. Два пъти повече хора от миналата година ще заложат на ваканция от 2 до 4 дни – 10% от планиращите почивка спрямо 5,3% през 2012 г.

Разликата в бюджетите на хората от различните части на страната отчасти произтича от дестинациите, които анкетираните избират за ваканцията си. Жителите на големите градове много по-често залагат на почивки извън България, за които са им нужни близо два пъти повече средства, отколкото за отдих у нас – 1570 лв. спрямо 850 лв. Близо 25% от летуващите софиянци например ще отмарят както в България, така и в чужбина, спрямо 12% от жителите на по-малките градове, заявили намерение да почиват. Цели 68% от хората, които планират отпуск, признават, че надхвърлят предварително определения бюджет, независимо от предпочетената дестинация.

През 2013 г. близо три четвърти (73%) от хората, планиращи почивка, избират да прекарат цялата си ваканция в България. Тези, които са избрали да почиват както у нас, така и в чужбина, са 18%, а българите, които предвиждат да прекарат целия си летен отпуск в чужбина, са едва 9%.

Както и предходни години, и през 2013 г. най-голям дял от анкетираните планират да прекарат лятната си ваканция на море – 85% от тези, които ще изберат родни градове и курорти, и 84% от онези, които ще почиват в чужбина. Най-предпочитаните български летни дестинации са Варна (9%), Созопол (7%), Несебър (5%), Поморие (5%), Албена (5%) и Китен (5%). Летовниците, които ще излязат извън границите на страната, ще заложат най-вече на Гърция (39%), Турция (28%) и Испания (13%). Сред екзотичните дестинации се откроява Тайланд с 3% от почиващите, които ще пътуват в чужбина.

За да покрият разходите за лятната си почивка, по-голямата част от хората (39%) спестяват дълго време. Други 10% заплащат част или всички свои разходи с банков кредит или средства от кредитната си карта. Около 1/5 от тези, които планират да почиват, успяват да подсигурят ваканцията си чрез заплатата, която получават.

Споделяне

Още от България