Тази нощ ще има кървава луна

Тази нощ ще има кървава луна

На 27 юли, петък, пълната луна ще премине под сянката на Земята. За 103 минути обичайно сребристата луна ще се преобрази в кърваво червена и охра. Това ще е най-дългото кърваво-лунно затъмнение през този век -то ще продължи 26 минути повече от последното пълно лунно затъмнение през януари т.г.

По-голямата част от хората на нашата планета ще могат да наблюдават рядкото астрономическо явление. Единствените, които ще го изпуснат, са Гренландия, Канада и САЩ, тъй като към момента, когато луната там изгрява, затъмнението ще е приключило.

В България затъмнението започва частично в 21.24 ч., преминава в пълно от 22.30 ч. до 0.13 ч. на 28 юли. То ще бъде проследено от различни обсерватории в страната, но може да бъде наблюдавано от всички, стига времето да позволява.

По същото време ще можем да видим и Марс, който ще е много ярък, тъй като ще се намира най-близо до Земята за последните 15 години –  на 57.6 милиона километра.

По данни на НАСА подобно приближаване на двете планети ще има едва през 2287 г.

На 27 и 28 юли ще бъде и максимумът на метеорния поток Южни Делта Аквариди.

Пълното лунно затъмнение се случва, когато слънцето, Земята и луната се подредят в перфектна линия. Най- впечатляващи са лунните затъмнения, при които луната е изцяло под сянката на Земята и се преобразява в червено. Ето защо хората наричат този феномен кървава луна.

Причината за червения цвят е, че слънчевата светлина се разсейва през атмосферата на Земята. Точният цвят на луната зависи от условията на земната атмосфера – колкото по-чиста е тя, толкова по-ярък и светъл изглежда червеният цвят.

По данни на НАСА през 21 век ще има 230 лунни затъмнения. От тях само 85 ще са пълни лунни затъмнения. Това на 27 юли 2018 г. ще е най-дългото през този век, с продължителност 1 час 43 минути и 35 секунди. Следващото ще е на 21 януари 2019 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество