Тази вечер е Нощта на музеите

Тази вечер е Нощта на музеите

Десетки музеи и галерии в цялата страната ще работят безплатно през цялата нощ на събота срещу неделя в рамките на станалата традиционна инициатива “Нощ на музите“.

В Националния исторически музей (НИМ) в София ще могат да се види интересната експозиция на тема - "Скрито – покрито. Бельото на българката в началото на XX век". Тя показва историята на бельото в Европа и навлизането му в България. Отделно са изложени нови експонати във връзка със 180-годишнината от рождението на Васил Левски и експозиция, посветена на 24 май.  Тя включва едни от най-ценните славянски ръкописи и икони с изображения на светите братя Крили и Методий.

Софийската градска художествена галерия ще представи изложбите Viva Italia – съвременното италианско изкуство от XX и XXI век, както и "Аз, моя милост и ЕС" на италианския фотограф Алекс Майоли, който изследва съвременните социални и политически проблеми в Европа, съобщава бТВ.

Националният военноисторически музей ще разкаже за наборната служба в България от 1878 г. до 2007 г. в изложбата "Дълг по задължение: история и гледни точки". Ще може да се разгледа и постоянната хронологична и външната експозиция на музея.  От 18 ч. ще има концерт на Представителния оркестър на Сухопътните войски.

В "Квадрат 500" предстои "Вълшебна нощ за деца" от 19 до 21 ч., видео представяне на галерията от 21 ч. в скулптурния двор и камерна изложба на автентични накити от племето масаи (Кения,Танзания).

Музеят за християнско изкуство в криптата на храм-паметник "Св. Александър Невски" ще бъде отворен от 19 до 21 ч. В неговата експозиция е включен и "Амулетен свитък лекарственик" от 1838 г.

Националният литературен музей организира от 19.30 ч. голямо литературно четене на съвременни поети в двора на къщата-музей "П. К. Яворов".

Споделяне

Още от България