Тбилиси обяви, че сближаването на Грузия и ЕС е необратимо

Сближаването на Грузия с ЕС е необратимо и е единственият възможен път за страната, заяви премиерът Иракли Гарибашвили в интервю за Франс прес.

Той изтъкна, че Грузия е по-добре подготвена от Украйна да издържи на натиска на Русия. Тбилиси "иска да подпише възможно най-скоро споразумението за асоцииране с ЕС", ако е възможно - до август, подчерта Гарибашвили в Брюксел. По време на посещението си той се срещна с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Грузия е една от двете страни от бившия съветски блок, заедно с Молдова, които парафираха споразумението за асоцииране по време на срещата на върха за Източното партньорство на ЕС във Вилнюс, след като Украйна внезапно се отказа да го стори.

"Европа е единственият възможен път пред нашата страна. Това е изборът както на правителството, така и на народа", подчерта Гарибашвили. Той посочи, че според последно социологическо проучване 85 на сто от грузинците подкрепят процеса на сближаване с ЕС. "Знаем, че Европа е най-доброто място на света", добави той.

По време на срещата с Гарибашвили Херман ван Ромпой подчерта, че Европа подкрепя териториалната цялост на Грузия и изрази безпокойство във връзка с изграждането на бариери от Русия, които ограничават движението през границата.

На международната конференция за сигурността в Мюнхен Гарибашвили бе заявил, че страната му е предприела конструктивни стъпки за сближаване с Русия, а руската страна е започнала "да отваря своя пазар" за грузински стоки. "Трябва да убедим (Русия), че сближаването с ЕС не носи заплаха за Русия. Стабилната и предсказуема Грузия е в интерес на Руската федерация", подчерта той.

В сряда в Брюксел ще се проведе заседание на Съвета Грузия-НАТО, с участието на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и грузинския премиер Иракли Гарибашвили.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа