Тбилиси: Руски самолет обстрелва Грузия

Тбилиси: Руски самолет обстрелва Грузия

Русия е извършила “акт на агресия” спрямо Грузия като е изстреляла управляема ракета към нейна територия, съобщи ББС, позовавайки се на официална реакция на Тбилиси. Ракетата е паднала близо до селото Цителубани, което се намира на около 60 км северозападно от столицата, но не се е взривила.

Москва побърза да отрече всички обвинения. Отношения нмежду двете страни често са в точката на замръзване след разпада на Съветския съюз през 1991 година.

Според Грузия руски изтребители са изстреляли ракетата в 19.30 часа местно време в понеделник. Говорителят на грузински вътрешен министър Шота Устиашвили заяви пред ББС, че руски самолети са навлезли на около 70 км навътре в грузинска територия и са изстреляли ракетата, която е тежала около 1 тон.

По думите му ракетата е паднала в “задния двор на един от местните жители”. Радарите са засекли самолетите да излитат от руската база в Северен Кавказ. По-рано грузинският вътрешен министър Вано Мерабишвили заяви пред Ройтерс, че “определя този факт като акт на агресия, проведен от самолети, излетели от територия на чужда държава”. По думите му атаката е била проведена със самолет Су-24.

Москва отхвърли твърденията. “Нито в понеделник, нито във вторник руски самолети са извършвали полети над Грузия. Русия не е нарушавала границите на суверенна Грузия”, заяви командващият на руските ВВС полковник Александър Дробишевски.

Грузински официални източници заявиха, че бомбата е паднала в близост до бунтовническата област Южна Осетия, която получава политическа и финансова помощ от Москва.

Напрежението между двете държави ескалира в началото на тази година след като Тбилиси екстрадира руски офицери по обвинения в шпионаж. Грузинските власти често обвиняват Русия за нарушаване на въздушното пространство. От своя страна Москва не приема желанието на Грузия да се присъедини към НАТО. Контраобвиненията са, че Кремъл се опитва да дестабилизира Грузия.

Тбилиси посочва като пример регионалните конфликти в Южна Осетия и Абхазия, които официално са части от Грузия, но на практика са управлявани самостоятелно с помощта на руски войски.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?