Театър, концерти, кино и изложби изпълват френската културна програма в България

Нощта на музеите в Пловдив

И тази година френското посолство съвместно с Френския институт организират амбициозна културна програма в България. Акценти от програмата представи в сряда посланикът на Франция Филип Отие, който подчерта, че набелязаните мероприятия ще се провеждат в различни градове в страната и няма да се концентрирани само в София.

 

Театър, концерти, оперни представления, кинопрожекции, Нощ на музеите, изложби, литературни презентации, образователни инициативи на Френския институт изпълват програмата през цялата година.

 

На 16 април в Стара Загора, а след това на 18 април в София ще има авторски рецитал на френската актриса с български корени Елизабет Мазев. Актрисата играе ролята на собствения си живот - на чужденка с български корени, която се опитва да открие родината на своите родители. Сценичната постановка е адаптация по автобиографичния ѝ роман, публикуван във Франция през 2011 г.

 

И тази година френското посолство остава основен двигател на Европейската нощ на музеите, която ще се проведе в София и в още десетки европейски градове на 18 май. Инициативата Нощ на музеите е на Френското министерство на културата от 2005 г. и бързо набира изключителна популярност в цяла Европа.

 

Всяка година в Европа в рамките на Нощта на музеите се включват над 3000 музеи и галерии.

 

Миналата година в Нощта на музеите в България участваха над 50 хиляди посетители, припомни посланик Отие, който се надява тази година изключителната атмосфера на пролетната нощ, съчетанието на изкуство и развлечение и музейните зали да привлекат още повече посетители.

 

По-малко известни, но характерни творби на френското оперно изкуство и симфонично наследство ще бъдат представени в късните пролетни и летните месеци. На 23 май в Старозагорската опера ще бъде показана комичната опера "Пощальонът от Лонжюмо" от Адолф Адам. Изпълнението, което ще е за първи път в България, е на български оперни артисти под диригентството на Дидие Талпен.

 

На 24 юни в София в зала "България" ще има голям концерт с творби на Джакомо Майербер, основател на Гранд Опера" - Париж. Ще гастролират френските изпълнители Пиер-Ив Прюво и Йордис Тебо, а под диригенството на Дидие Талпен ще бъдат изпълнени откъси от оперите на Майербер "Роберт Дяволът", "Хугеноти", "Пророкът", "Африканката" и други.

 

И тази година в София ще гостува френската блус изпълнителка Патрисия Каас. В зала 1 на НДК на 21 юни тя ще изнесе концерт, наречен "Каас пее "Пиаф", който е част от световното ѝ турне.

 

През лятото ще бъде открита и голяма изложба от платна на френския художник от началото на ХХ век Жул Паскин, който е роден във Видин през осемдесетте години на ХІХ век от баща евреин шпаньол и майка италианка, като голяма част от творбите му са създадени в редица европейски градове културни средища в началото на миналия век. Повече от 70 платна на Паскин ще бъдат показани в експозицията, която от София ще бъде пренесена в Пловдив и във Варна.

 

През ноември ще се проведе и Месец на фотографията, част от инициативата Европейски месец на фотографията. В София проявата се организира от Френския институт и е в сътрудничество с Националната художествена академия и Столичната община. В рамките на месеца ще се открият 30 изложби на автори и по отделни теми.

 

През октомври и ноември ще тече третото издание на Фестивала на френското кино. Десетина филма ще бъдат прожектирани в три киносалона в столицата. Проявата е в рамките на тазгодишната Киномания.

 

Цяло лято ще се прожектират и френски филми в столични паркове.

 

Най-доброто от съвременната френска литература в превод на български език ще бъде представено на Международния панаир на книгата в края на годината в НДК. Тази година акцент ще е върху биографични книги на известни личности от френската култура: Ромен Гари, Камий и Пол Клодел, Жул Паскин.

 

Сред проявите в рамките на френската културна програма са и литературни кафенета, концерти спектакли, фестивали на франкофонията.

Споделяне

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?