Теч и мухъл в "безплатно" саниран блок в Бургас

Изпълнителят обещал до две седмици да отстрани проблемите

Протеклият само месеци след санирането блок в "Меден рудник", сн. БНР

Няколко месеца след като блок 65 в бургаския квартал "Меден рудник“ е саниран без пари по националната програма за енергийна ефективност, жителите му се оплакват от мухъл и течаща вода в домовете си. Според тях, документацията за извършеното не отговаря на истината.

"На покрива не са поставени всички шапки. В отговор на община Бургас се казва, че още миналата година на 7 март са били поставени. А строителната площадка е отворена на 6 март. Блокът е завършен още преди да бъде започнат", разказва управителят на блока Донка Владимирова, цитирана от БНР в сряда. Тя допълва, че представител на фирмата констатира на 2 септември, че сградата е завършена едва наполовина.

"Но сега в документи намирам, че се е състоял оглед на първи септември - ден преди датата. И блокът е бил приет без забележки. На 100% завършен. Виждам на много актове дати, които не съвпадат с етапите на работа и на завършеност", обяснява тя.

Липсват части от отводнителната система, или се слагат тръби с по-нисък капацитет и от материал, който зимата се напуква. Единственият противопожарен изход към покрива пък е с размери 50 на 60 см.

"Трябва да бъдат по български стандарт 130 на 90 см. Ние нямаме достъп по този начин до покрива, ако се случи нещо. Аз не успях да мина, но ми казаха, че било от възрастта", доплва Владимирова.

Санирането с държавни пари е извършено от варненската фирма "БГ Ленд Ко" ООД, която получила 1.609 млн. лв. без ДДС за санирането на шест входа на блока. Според нейния управител Стефан Соколов, блокът е в перфектно състояние.

"Цялото строителство е контролирано от строителния надзор, от инвеститорския контрол от страна на Общината, всички строително-монтажни работи по блока са изпълнени съгласно българското законодателство, цялата документация е направена. За първи път чувам, че има жалби", заявява Соколов.

Живущите в нея обаче настояват, че тя е за спешен и основен ремонт. Те са срещнали, заради проблема, и с кмета на Бургас Димитър Николов. В крайна сметка общината и фирмата-изпълнител са поели ангажимент в рамките на две седмици всички неизправности по блок 65 да бъдат отстранени.

Споделяне

Още от Бизнес