Теч в охлаждащата система спря V блок на АЕЦ “Козлодуй“

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е бил изключен късно вечерта в неделя от енергийната система на страната заради теч в охладителната система на хиляда мегаватовия реактор, съобщиха от централата в понеделник.

 

Установен е пропуск на водород, служещ за охлаждане на турбогенератора в машинната зала - конвенционалната, неядрена част на блока, уточнява операторът.

 

От техническа гледна точка причината за повредата е елементарна - разкъсване на уплътнения, коментира заместник-председателят на Агенцията за ядрени регулиране Борислав Станимиров, който заедно със зам.-министъра на енергетиката Божан Стоянов се е включил в 3 часа през нощта в сформирания щаб за установяване на причините за инцидента.

 

Не говорим изобщо за авария с радиационна заплаха, няма никаква опасност за служителите на централата и за гражданите, коментира още Станимиров, цитиран от БТА. По думите му отстраняването на повредата ще бъде в рамките на няколко дни, след което ще се прецени дали блокът отново да се пусне в експлоатация, или да бъде започнат плановият му ремонт, който така или иначе се предвиждаше за края на април.

 

Започнала е подмяна на водорода в турбогенератора с азот, за да се обезпечи пожарната безопасност, както предвиждат инструкциите за експлоатация на ядреното съоръжение.

 

Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора и неговата мощност постепенно е била намалена до 2 на сто.

 

Работи се по отстраняването на технологичния проблем.

За спирането на блока са уведомени и Централното диспечерско управление на “Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО) и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

 

Спирането на реактора няма да създаде проблеми за мрежата, тъй като и без това в момента вътрешното потребление е слабо, а производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници – голямо, посочват от ЕСО.

 

Към 11 часа в понеделник другият хилядамегаватов енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" - Шести, работи с 81 на сто от мощността си в съответствие с разрешение на ЕСО, допълват от централата.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?