Течът на тестовете за матурите дело на няколкостотин квестори

По-лошите резултати обаче показали, че има и запушени пробойни, каза просветният министър

Няколкостотин квестори са изнесли тестовете за матурите. Те са предимно учители в по-малките населени места, съобщи образователният министър Тодор Танев след заседанието на правителството в сряда.

Това е причината тотално да се промени моделът за проверка на зрелостниците от следващата учебна година. В момента експерти на образователното министерство заедно с депутати обсъждат новата форма за проверка на зрелостниците, каза Танев. По думите му става дума за технологично нов начин на правене на матурите, като се има предвид те не само да бъдат по-кратки, но и промяна в цялостната им организация.

Масов теч

"В регионалните инспекторати, въпреки подозренията - няма проблем. Проблемът главно е в по-малките населени места и в квестори, които са учители. Точният брой на квесторите не се знае, тъй като не сме пратили навсякъде проверки, поради липса на състав в МОН, но вероятно са няколкостотин", каза образователният министър по повод масовото преписване на матурите.

По думите му квестори са изнесли информацията за матурата след 8.30 часа. Нарушенията са установени повече в малките градове и селата, докато в столицата са по-малко. Схемата е действала от години, каза Танев.

"Икономическа полиция, която прави проверка, знае за какво купуване става дума. Говорете с тях, аз не съм полицай. Те знаят за какво изтичане става дума", заяви Танев. Според него става въпрос за "най-проста практика", а не е за схема.

"Някой джебчия като грабне портмоне в автобуса - схема ли е? От години е правено това от квесторите", заяви министърът.

"Нямаше са има МВР по света, ако не се крадеше"

"Както пише в една книга - на гарата винаги се е крадяло и пак ще се краде. Нямаше да има МВР по света, ако не се крадеше", допълни Танев.

"Гледаме по оценките, гледаме мястото, имаме телефони на всички, които са били. От 3-4 критерии специалистите ни успяват да намерят доста съществени тенденции", посочи Танев.
Той уточни обаче, че за да има наказание, за квесторите трябва да бъде доказана вината им, а за някои няма как да се докаже, тъй като не навсякъде е имало проверки.

"Направихме максимума, но каквото и да правим 400 души от МОН с 2600 училища няма как да стане", коментира Танев.

По думите му тази година са били взети много по-добри мерки за сигурност отколкото в предходни години. "Забелязахме откъде идват пробойните и не ми е ясно защо тези мерки не са били вземани преди. Една гимназия, която е била на 6-то място, сега се оказва на стотно", посочи той.

По думите му проверките и видео наблюдението са дали резултат и затова тази година резултатите от изпитите са били по-лоши.

Разработва се нов модел за провеждане на матурите догодина

Танев потвърди дадената заявка, че просветното министерство подготвя промени в провеждането на матурите следващата година, като уточни, че в обсъждането участват и депутати.

"Имам предвид технологично нов начин на провеждане на матурите. Едно от първите неща, които идват наум е да бъдат по-кратки, но далеч не е само дължината, а цялостната организация", загатна Танев.

По повод случая с появата на човек с псевдоним "Яворов" във Фейсбук в нощта преди матурата по български език, който предупредил зрелостниците, че "ще се падне", министърът отново заяви, че от ведомството няма "изтичане" на темата и вече е "локализиран" извършителят. Става дума за студент, който и предишни години се е изявявал по подобен начин.

Танев: Не е добре да се внушават неистини, например, че не съм добре с главата

Той повтори, че от МОН не е изтекло каквото и да било тази година, защото абсолютно всички мерки били взети. "Пред мен се генерираше темата, може ли да се поиска от мен нещо, което още да направя в параметрите на досегашното законодателство и кое е това, което не съм направил", възмути се Тодор Танев.

Според него не е хубаво всеки ден да се обяснява някаква "тотална неистина", например, че министърът не е добре с главата и т.н. "Мисля, че не съм толкова зле, след като съм правил 2 катедри в СУ, бил съм в "Харвард" няколко пъти", защити се Танев.

По думите му, срещу него и министерството е водена тенденциозна медийна кампания."Сто пъти повторена една лъжа става истина, както знаем по законите на нацистката пропаганда", коментира той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?