Тече и данъчна ревизия на Васил Божков

Наложени са запори на дружествени дялове, искането е на прокуратурата

Снимка: Архив

Прокуратурата е възложила на Националната агенция за приходите (НАП) да извърши данъчна ревизия на бизнесмена Васил Божков като физическо лице, както и десетки ревизии на свързани с него фирми, научи Mediapool. По този повод вече има наложени запори върху дружествени дялове на бизнесмена като предварително обезпечение по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Запори са наложени на поне две фирми – "Вабо 2012" и "Евробет партнърс", съобщи в сряда в. "Капитал", цитирайки справка в Търговския регистър.

"На брифинг обявихме, че ще бъдат възложени такива ревизии, но нямам информация дали вече са възложени, нито пък разрешение от наблюдаващия прокурор да давам такава информация", каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Още от декември 2019 г. НАП проверява фирмите, огранизиращи лотариите на Божков, за размера на декларирания и платен корпоративен данък и ДДС. Тази инспекция обаче все още не е приключила.

Досега прокуратурата обвиняваше Васил Божков за невнесени от негови фирми такси за хазарт в размер на 559 млн. лв., установени при проверка на Агенцията за финансова инспекция. Не бе съобщавана сума на неплатени данъци. За разлика от таксите, чието неплащане е административно нарушение, според Наказателния кодекс избягването на установяване и плащане на данъчни задължения в големи размери (тоест над 3000 лв.) е престъпление.

В същото време, Националната галерия потвърди, че там вече се намират картини и други произведения на изкуството от дома и офисите на Васил Божков. Те са разположени в специално помещение, като всичко това се прави въз основа на прокурорска заповед.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес