Тече проверка защо се излъчва "хазартната" тв-реклама с Борис Бекер

Държавната комисия по хазарт (ДХК) проверява защо в националния телевизионен ефир се излъчва реклама на сайт за хазартни игри с участието в рекламата на бившия тенисист №1 в света Борис Бекер. Това съобщи председателят на комисията Димитър Терзиев в понеделник при откриването на Второто балканско изложение на игралната и развлекателната индустрия в столичния Експо-център.

Рекламата на хазарта в България е забранена по закон. Сигнал е подаден и до Съвета за електронни медии, за да разпореди преустановяването на излъчването.

Към края на септември в България има действащи 22 казина, 23 бинго зали и 975 зали с хазартни автомати. Заради икономическата криза от януари досега са затворени 60 игрални зали и още толкова са прекратили временно своята дейност, обясни Димитър Терзиев.

Въпреки кризата, която започна още през втората половина на миналата година, резултатите за 2008 г. показват, че игралната индустрия е увеличила приноса си в приходната част на бюджета. Според данните на комисията 112 млн. лв. са постъпили от данъци. За 2007 г. те са били 84 млн. лв, а за 2006 г. – 72 млн. лв. Според експертната оценка за 2009 г. индустрията ще остане един от големите данъкоплатци у нас, въпреки прогнозирания лек спад.

Някои от операторите на игрални съоръжения са затруднени и при изплащането на печалби на спечелили клиенти, посочи Терзиев. Това налага санкции от страна на комисията. През годината са направени над 400 проверки на обекти с хазартна дейност, над 20 са проверките на сайтове за онлайн залагания и организатори на SMS игри.

Споделяне

Още от България