Течове и кражби губят половината вода в София

Въпреки че през 2009 г. загубите на вода в столицата са намалели с 3.4 млн. куб. м, течовете остават високи и по мрежата си губи повече от половината течност, черпена от водоизточниците. Това сочи отчет на концесионера на столичното ВиК “Софийска вода пред съветниците от общинската комисия по инженерна инфраструктура.

През миналата година във водопреносната мрежа са постъпили над 218 млн. куб. м вода, от които по пътя до хорските чешми са се загубили над 128 млн. куб. м. Кражбите на вода се изчисляват на 15 млн. куб. м В цената на питейната течност обаче са фактурирани всички количества, които дружеството е взело от водоизточниците. В сравнение с предходната година над 7 млн. куб. м по-малко вода е подавана към столицата, а с повече от 3.7 млн. куб. м по-малки количества са фактурирани.

Остарелите водопроводи и кражби са основните причини за загубите на водата. Около 70 на сто от тръбите трябва да се подменят, което ще струва 1.5 млрд. лв.

Дружеството ще засилва проверките си за незаконни отклонения към имоти, за да се намалят кражбите, които са основно във вилните зони и селата, както и в кварталите с ромско население, където почти нямало регистрирани потребители.

В търсене на варианти за намаляването на търговските загуби, от "Софийска вода" намалили налягането към ромската махала в кв. "Филиповци". Приоритетно се подменят и монтират приходни водомери при големите консуматори - търговски обекти и жилищни блокове. Освен това се описват и регистрират всички обществени чешми и фонтани.

За да се намерят средства за подмяна на ВиК мрежата, "Софийска вода" ще създаде звено по подготовка на европроекти, допълниха още представителите на концесионера.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?