Тефтер на Иванчева е сред основните доказателства по делото ѝ

Снимка: БГНЕС

Тефтер на обвинената за подкуп в особено големи размери бивша кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е едно от основните доказателства по делото срещу нея, заместничката ѝ Биляна Петрова и екскмета на квратала от ГЕРБ Бетко Дюлгеров. Това става ясно от резюмето на обвинителния акт по случая, внесен преди ден в спецсъда.

То е било намерено от разследващите в дамската ѝ чанта при ареста им заедно с Петрова. На първите две страници от тефтера личат следните записки, твърди спецпрокуратурата:

"① В – 12.500х15

I 12 500 х 15 – 187 500

40 000 х 10 – 400 000 …."

Тримата ще отговарят за поискан от строителния предприемач Александър Ваклин подкуп в размер на 500 000 евро, за да му бъде предвижена преписката за строеж в местността "Камбаните".

Иванчева е обвинена като извършител, а другите двама – като нейни помагачи, като "подкупът е в особено големи размери, представлява особено тежък случай и е извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение".

Според обвиненията им първоначално Иванчева поискала от Ваклин сумата от 250 000 евро, "като на 16.03.2018 г. се срещнала с помагачите – обвиняемите Петко Дюлгеров и Биляна Христова-Петрова и постигнали съгласие за размера на неследващия се дар и условията за неговото получаване – провеждане на телефонни разговори от обвиняемия Дюлгеров с Александър Ваклин, уговаряне на среща между тях двамата и провеждане на такава на 19.03.2018 г. в гр. София с цел съобщаване на постигнатото съгласие".

Впоследствие, на 11 април обаче, Иванчева решила да увеличи двойно поисканата сума, като помагачите ѝ се съгласили. Шест дни по-късно Дюлгеров се срещнал с Ваклин, за да вземе първия транш от 70 000 евро, след което го предал на Иванчева и Петрова. Както е известно, кашон с въпросната белязана сума бе открита на задната седалка в служебната кола на двете, като те твърдят, че парите са им били подхвърлени от Дюлгеров.

Според обвинението Иванчева приела лично случая на Ваклин, след като той подал жалба срещу заради бездействието ѝ в съда. Всяка седмица представител на "Ваклин груп" ходел в кметството и се интересувал за движението на заведената още през юни м.г. преписка. Служителите в деловодството казвали, че преписката е при кмета Иванчева и все още не е резолирана за работа на конкретен служител.

На 9 октомври от "Ваклин груп" депозирали писмена молба до Иванчева с искане за предприемане на действия, след което сезирали и главния архитект на Столична община, за да спре бездействието. Тъй като нямало резултат, на 12 декември Ваклин подал жалба в Административен съд – София град срещу мълчаливия отказ на кмета на "Младост". В жалбата е отправено искане за издаване на задължителни указания за разгласяването на заповедта на главния архитект на Столичната община.

Междувременно Ваклин опитвал да си уреди лична среща с кметица, но ударил на камък и затова решил да сезира новосъздадената тогава антикорупционна комисия. След това последвали серията от срещу между него и Дюлгеров, както и между Дюлгеров и двете подсъдими.

В деня на арестите им около 11.00 часа Ваклин предал на Дюлгеров предварително белязаните от разследващите 70 000 евро. В тоалетната на заведението Дюлгеров взел своята част от 14 000 евро и ги прибрал отделно в чантата си. След това се обадил на Биляна Петрова и се разбрали да се видят в 11.30 ч. в заведението "Марая", на ъгъла при градинката "Кристал".

Тримата седнали на външна маса и говорили около час за различни неща. Обсъдили отново и случая на Ваклин. След като Дюлгеров потвърдил, че е получил първата част от подкупа, тримата заедно напуснали заведението и тръгнали към паркирания в близост служебен автомобил на кметицата.

Вътре Дюлгеров предал на Иванчева останалите за нея и заместничката ѝ 56 000 евро на три пачки с ластик – две от тях били в банкноти от по 100 евро, а третата с купюри от по 500 евро. След това Биляна Петрова сложила парите в бял кашон от кафе, а Иванчева се обадила по телефона на служителка в общината и ѝ разпоредила да намери преписката на Ваклин в кабинета ѝ и веднага да я предаде за работа.

Дюлгеров пък слязъл от колата и тръгнал пеш към Народния театър, където бил задържан. За намерените при личния му обиск 14 000 евро, той сам заявил пред разследващите, че са част от получените от Ваклин общо 70 000 евро.

Споделяне

Още по темата

Още от България