Преговорите за ядрената програма на Иран започнаха в Багдад

Техеран иска вдигане санкциите, световните сили - спиране на ядрената му програма

Западът сменя становището за иранските петролни санкции

Шефа на МААЕ Юкия Амано

Представители на шест световни сили и Иран започнаха в Багдад пореден кръг от преговорите за иранската ядрена програма, съобщиха световните агенции.

На тях Иран ще иска да бъдат отменени икономическите санкции срещу него, а шестте сили - Великобритания, Германия, Китай, Русия, САЩ и Франция - се надяват иранците да се откажат от обогатяването на уран, за което има подозрения, че е с военни цели, посочва Ройтерс.

Западен дипломат, цитиран от агенцията, каза, че е започнало първото пленарно заседание. Това е втори кръг от преговорите, като първият беше през април след прекъсване от повече от година на контактите между Иран и международната общност по ядрената тема.

Според дипломатически източници сега в иракската столица може да бъдат направени някои предварителни отстъпки от всички страни, но за да се стигне до пробив, трябва да мине още много време. Преди да започне срещата в Багдад иранският министър на външните работи Али Акбар Салехи заяви в Техеран, че всички усилия на западните сили да упражнят натиск върху Иран на преговорите в Багдад ще се окажат безплодни.

На пресконференция Салехи каза: "Тяхната политика за натиск и сплашване е безполезна. Те трябва да възприемат политика на добра воля за решаването на този въпрос". Салехи отправи и критики към Конгреса на САЩ, който обяви нови санкции срещу Иран, предаде Ройтерс.

В навечерието на преговорите бе съобщено, че въпреки някои разногласия е била постигната договореност с Иран да се възобнови проверка на ядрените му обекти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Новината бе обявена от шефа на МААЕ Юкия Амано, който се завърна от посещение в Техеран. С компромиса си за проверката на МААЕ на подозренията, че Иран тайно се е стремял да се сдобие с ядрено оръжие, иранските преговарящи в Багдад може да използват аргумента, че сега е ред на другата страна да прояви гъвкавост и да смекчи исканията си.

Не е ясно обаче дали посещението на Амано ще подобри преговорните позиции на Иран, тъй като шефът на МААЕ не сключи официално споразумение въпреки оптимистичните му изказвания.

"Файненшъл таймс“: Западът сменя становището за иранските петролни санкции

Според в. "Файненшъл таймс" западните сили са готови да предложат на Иран "петролни отстъпки ", които биха му позволили да продължи да доставя суров петрол на азиатски клиенти в замяна на гаранции, че не разработва атомна бомба.

Дипломат и представители от петролния бранш са казали, че Вашингтон и Брюксел вероятно ще споменат възможността за евентуално преустановяване на застрахователната забрана на ЕС над кораби, превозващи ирански петрол.

САЩ и ЕС обаче не са готови да отменят други санкции - в това число забрана на ЕС над вноса на ирански петрол - и предупредиха, че е малко вероятно да се постигне споразумение на срещата в Багдад.

Отмяната на застрахователната забрана на ЕС, която влиза в сила на 1 юли, би позволила на Китай, Индия, Япония и Южна Корея да купуват морски транспортни застраховки в Лондон, който доминира в този пазар. Азиатските рафинерии предупредиха, че ако няма такава отмяна, те няма да са застраховани срещу риска от искове за замърсяване за милиарди и ще им се наложи да спрат да купуват ирански суров петрол.

Азиатските правителства обмислят дали да дадат национални застраховки на рафинериите си. Брюксел вече призна, че преразглежда забраната, за да гарантира, че тя няма да има никакви "нежелани" въздействия върху енергийния пазар. Ръководни кадри на петролни компании считат, че Япония и Южна Корея може да спрат да купуват допълнително по 400 000 барела петрол дневно от Иран от юли, ако няма такава отмяна в следващите два месеца. Иран изнася около 2.2 милиона барела петрол дневно, отбелязва "Файненшъл таймс", цитиран то БТА.

Временно преустановяване на забраната над застраховката "защита и обезщетение" е сред най-малко спорните отстъпки, които могат да предложат САЩ и Европа, чиято общественост може да ги разкритикува, че са твърде сговорчиви към Техеран.

Западни дипломати също предупредиха, че искат да видят какви отстъпки Иран може да предложи в следващите седмици, особено по отношение на производството си на високообогатен уран, преди да се произнесат окончателно. "Ясно е, че ако Иран предложи като проверима и голяма отстъпка да изнесе част от запасите си от високообогатен уран и спре производството му, можем да обсъдим какъв отговор да дадем. Това са преговори. Не отиваме в Багдад с предложение по застраховката "защита и обезщетение" в джоба", заяви западен дипломат.

Бившият ирански преговарящ по ядрените въпроси Хосеин Мусавиан, който сега работи в Принстънския университет, заяви, че Техеран ще очаква "значително смекчаване на санкциите над централната му банка и петрола" в замяна на съществени отстъпки по ядрената му програма. Техеран настоява, че ядрената му програма е с мирно предназначение, докато САЩ и ЕС подозират, че истинската ѝ цел е разработването на ядрено оръжие.

Отмяната на застрахователната забрана през следващите месеци би помогнала за понижаването на въздействието на санкциите върху световния петролен пазар. Дипломати от САЩ и ЕС казват, че намерението им не е да махнат всичкия ирански петрол от пазарите, което би могло да предизвика скок на цените, а да ограничат иранските приходи, като блокират само някои продажби.

На преговорите ЕС и шестте световни сили ще представят на Иран подробен пакет от мерки за изграждане на доверие, които те искат Иран да предприеме веднага, например замразяване на производството на високообогатен уран.

В замяна на това международната общност би помогнала на Иран по редица въпроси като подобряването на ядрената безопасност.

"Ще представим пакет от неща, които искаме Иран да направи, и ще предприемем реципрочни стъпки. Надеждата ни на тръгване от Багдад е Иран да се е съгласил да работи с нас по прилагането на този пакет преди следващата ни среща", каза западен дипломат.

Споделяне

Още от Свят