Техеран може да остане в ядрената сделка

Условието е то да се спазва от останалите държави и да бъдат защитени интересите на Иран

Техеран може да остане в ядрената сделка

Иранският президент Хасан Рохани повтори своята теза, че страната му ще запази ангажимента си към сделката за ядрената програма от 2015 г., ако е възможно иранските интереси да бъдат защитени. Той определи оттеглянето на САЩ от споразумението като "погазване на моралните принципи" в политиката и дипломацията, предаде Ройтерс.

"Оттеглянето на САЩ е погазване на моралните принципи в политиката и дипломацията и е в разрез с международните правила", каза Рохани на среща с пристигналия на посещение в Техеран президент на Шри Ланка Маитхрипала Сирисена.

"Ако останалите пет страни продължат да спазват споразумението, Иран ще остане част от него, независимо от това каква е волята на Америка", посочи Рохани в изказване, което беше излъчено по иранската телевизия.

Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп от вторник да се оттегли от сделката за ядрената програма обезпокои европейските съюзници, хвърли сянка на несигурност върху световните доставки на петрол и повиши риска от конфликт в Близкия изток, отбелязва Ройтерс.

Иран вече е заявявал, че ще запази ангажимента си към споразумението, страни по което още са Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия. Условието за това е онези от силите, които все още подкрепят договора, да направят така, че Иран да бъде защитен от санкции срещу основни сектори от икономиката си като, например, петролния, отбелязва агенцията.

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф замина на обиколка, за да се срещне с колегите си от шестте световни сили по споразумението без САЩ. Смята се, че дипломатическата совалка е последен опит да бъде спасено споразумението след оттеглянето на Вашингтон.

Иранските консерватори засилиха критиките си към правителството заради позицията му по въпроса, предаде Франс прес.

"В сегашната ситуация, да останем в ядреното споразумение без да получим ясни гаранции (от страна на Европа), със сигурност не служи на националните интереси на страната", каза в комюнике аятолах Ахмад Джанати, председател на Събранието на експертите, което избира върховния ръководител на Ислямската република. Той призова президента Хасан Рохани, архитект на иранската ядрена сделка, да "поднесе извинения на иранския народ за вредите, причинени" на страната от споразумението.

Споделяне

Още от Свят