Техеран: Окончателно споразумение по ядрения въпрос само при отмяна на санкциите

Хасан Рохани

Иран ще склони на окончателно споразумение по ядрения въпрос с шестте велики сили само при отмяна на всички наложени срещу Техеран санкции във връзка със спорната му ядрена програма. Това заяви в телевизионно обръщение иранският президент Хасан Рохани, цитиран от Ройтерс.

"Няма да подписваме никакво споразумение, освен ако още същия ден не бъдат отменени всички санкции ... Искаме такова споразумение, от което всички страни в преговорите да са печеливши", каза той.

Предварителното споразумение между Иран и шестте световни сили (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия), което бе постигнато миналата седмица в Лозана, съживи надеждите за край на санкциите в замяна на ограничения върху иранската ядрена програма.

Техеран иска цялостна и незабавна отмяна на санкциите, но САЩ дадоха вчера ясно да се разбере, че те ще отпадат постепенно при евентуално окончателно споразумение, отбелязва Ройтерс.

Крайният срок за сключването му е 30 юни, а през идните дни се очаква Иран и шесторката да проведат среща, на която да го обсъдят.

В своята реч Рохани също така призова Саудитска Арабия да спре продължаващата вече две седмици кампания на въздушни удари срещу шиитските бунтовници хуси и заяви, че страните в региона трябва да работят за довеждането на враждуващите фракции в Йемен на масата за преговори.

"Велика страна като Йемен няма да отстъпи пред бомбардировки. Хайде, нека всички да помислим за прекратяване на войната. Нека помислим за спиране на огъня", посочи Рохани. "Нека се подготвим, за да доведем йеменците на масата за преговорите, за да вземат решения за бъдещето си".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?