Техеран осъди американец от ирански произход на смърт за шпионаж

Американецът от ирански произход Амир Хекмати бе осъден на смърт за шпионаж от Революционен трибунал в Техеран, съобщха информационните агенции в понеделник.

Хекмати бил признат за виновен в сътрудничество с вражеска страна (САЩ) и шпионаж в полза на ЦРУ. Присъдата е в първоинстанционен съд и може да бъде обжалвана.

28-годишният бивш морски пехотинец Амир Хекмати е роден в САЩ в иранско семейство.

САЩ отхвърлиха обвиненията в шпионаж и призоваха Иран да освободи Хекмати. Те отбелязаха, че швейцарските дипломати, които представляват САЩ в Техеран, в събота са поискали да се срещнат с Хекмати, но им е било отказано.

По време на процеса на 27 декември прокуратурата поиска смъртна присъда с мотива, че самопризнанията на обвиняемия показват, че е работил за ЦРУ и е действал против иранската национална сигурност.

В средата на декември иранската телевизия излъчи кадри, в които се вижда как Хекмати признава, че имал за задача да проникне в иранското министерство на разузнаването в полза на ЦРУ. На кадрите Хекмати е гладко избръснат, говори свободно фарси и английски. Условията, при които е направил тези признания, обаче остават неясни.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?