Техеран поиска от ЕС да посредничи със САЩ за иранското ядрено споразумение

Мохамад Джавад Зариф

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф поиска от Европейския съюз да влезе в ролята на посредник между Иран и САЩ в името на спасяването на иранското ядрено споразумение, предаде Франс прес.

"Със сигурност може да има механизъм или за синхронизирането, или за координирането на това, което може да се направи", заяви във връзка с този въпрос Зариф по телевизия Си Ен Ен Интернешънъл.

Според Зариф, ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел трябва да влезе в ролята на координатор на общата комисия за следене на спазването на споразумението, подписано през 2015 г., и в "хореограф на мерките, които трябва да бъдат взети от Съединените щати и Иран", за да бъде съхранено споразумението.

Иранското ядрено споразумение бе подписано във Виена от Техеран и световните сили САЩ, Китай, Русия, Германия, Франция и Великобритания, а също така и от Европейския съюз, припомня Франс прес. Целта на споразумението бе да се възпрепятства разработването на атомна бомба от Иран.

Бившият американски президент Доналд Тръмп обаче, според когото споразумението бе недостатъчно за ограничаването на "дестабилизиращите дейности" на Иран в Близкия изток, изтегли Съединените щати от него през 2018 г. и въведе срещу Техеран нови санкции, припомня Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят