Техеран: САЩ не могат да преразгледат ядрената сделка

Техеран: САЩ не могат да преразгледат ядрената сделка

САЩ не могат да преразгледат ядрената сделка с Иран, тъй като документът е многостранен и не подлежи на преразглеждане. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Иран Абас Аракчи в неделя по време на пресконференция, посветена на навършването на година от влизането в сила на въпросната сделка.

"Нашите преговори с американците завършиха и повторни не смятаме да водим", каза Аракчи. "новата администрация на САЩ не може да се откаже от сделката, допълни той по повод нееднократните критики на новия президент Доналд Тръмп на ядреното споразумение с Техеран по време на кампанията му и подновяването на темата преди клетвата на Тръмп на 20 януари.

Иран и шесторката западни партньори в лицето на САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия подписа в средата на юли 2015 г. договореност по ядрената програма на Техеран. Така Ислямската република се съгласи да превърне завода за обогатяване на уран във Фродо в технологичен център, а реакторът в Арака да се освободи от отработилото ядрено гориво, което да се изнесе от страната. Техеран също така обеща да се обогатява уран до 3.67 процента и да ограничи тази количества.

На 15 декември обаче САЩ продължиха за десет години санкциите срещу определени лица от Иран заради нарушаване на човешките права, подкрепа на тероризма и участие в изработка на балистични ракети. Тогава държавният секретар Джон Кери заяви, че това няма да се отрази по никакъв начин на ядрената сделка.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?