Техеран се надява на окончателно споразумение за ядрената си програма в близките 6 месеца

Техеран се надява да сключи окончателно споразумение за ядрената си програма с "шесторката" (САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция плюс Германия) в близките шест месеца. Това заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, информирайки парламента за изхода на женевските преговори, цитиран от осведомителните агенции.

"За постигането на окончателно споразумение по този въпрос се предвижда година, но Техеран ще се стреми да го приключи през следващите шест месеца. При наличието на политическа воля няма нерешими проблеми", изтъкна министърът в изложението си пред депутатите в меджлиса, предавано от иранската телевизия.

Мнозинството депутати изрази подкрепа за женевските договорености, изтъквайки, че те облекчават международните санкции, наложени от световните сили върху Техеран, и предотвратяват налагането на нови. При дискусиите в парламента обаче прозвучаха и критики от страна на твърдолинейни политици.

Консервативният парламентарист Рухола Хосейниан заяви, че споразумението е толкова неясно и с толкова условия, че накрая ще доведе до закриване на иранската програма за обогатяване на уран, а друг депутат нарече сделката "бокал с отрова".

Иран ще продължи изграждането на ядрения реактор в Арак, заяви Зариф, въпреки споразумението със световните сили дейността да бъде прекратена, посочва Ройтерс. Строящият се реактор с тежка вода с научно предназначение бе един от ключовите въпроси в преговорите в Женева. В текста на споразумението се казва, че Иран "няма да напредва повече в дейностите си" по реактора в Арак.

"Капацитетът на обекта в Арак няма да се увеличава. Това означава, че няма да се произвежда ново ядрено гориво и няма да се инсталира ново оборудване, но строителството там ще продължи, отбеляза външният министър, цитиран от иранската телевизия "Прес Ти Ви".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят