Техеран смята пътниците с двойно гражданство на сваления самолет за иранци

Техеран смята пътниците с двойно гражданство на сваления самолет за иранци

Иран смята пътниците с двойно гражданство, които са били на борда на сваления по погрешка този месец украински самолет, за ирански граждани, съобщи говорителят на външното министрество в Техеран, цитиран от Ройтерс.

Иран не признава двойното гражданство. Много от 176-имата души, загинали в катастрофата, бяха иранци с двойно гражданство. Сред загиналите има 57 канадски граждани.

"Информирахме Канада, че Техеран смята хората с двойно гражданство, убити в самолетната катастрофа, за ирански граждани. . . Иран оплаква смъртта им", каза говорителят Абас Мусави на излъчвана по телевизията седмична пресконференция.

По повод задържането за кратко на британския посланик в Техеран след избухването на протести в Иран заради авиокатастрофата, Мусави каза, че страната му уважава всички чуждестранни дипломати в Иран, стига да не нарушават международното право.

Според властите посланикът е бил задържан заради участие в незаконен митинг. Дипломатът заяви, че е бил на бдение за жертвите.

Мусави съобщи още, че министърът на пътищата и градското развитие Мохамад Еслами е заминал за Киев, за да предаде на украинския президент Володимир Зеленски писмо от иранския държавен глава Хасан Рохани във връзка със свалянето на украинския самолет.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят