Техеран: Тръмп е бил подлъган от други хора да се оттегли от ядрената сделка

Мохамад Джавад Зариф

Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф заяви днес, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е бил подлъган от други хора да се оттегли от ядрената сделка от 2015 г. между Техеран и световните сили, предаде Ройтерс във вторник.

Зариф написа в "Туитър", че настоящият съветник по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън и израелският премиер Бенямин Нетаняху са осуетили споразумението от 2005 г. в Париж с настояването си Иран да прекрати изцяло обогатяването на уран. Според иранеца сега същите хора са подмамили Тръмп да се изтегли от сделката.

Вчера Техеран обяви, че до часове започва обогатяването на уран над лимита, определен от споразумението от 2015 г. Говорител на ЕС призова днес Иран да се откаже от тези намерения. "Продължаваме да приканваме Иран да не предприема по-нататъшни мерки, които подкопават сделката, да спре и върне обратно всички дейности, несъвместими със Съвместния всеобхватен план за действие, вкл. производството на нискообогатен уран", съобщи Ройтерс.

Външният министър на Русия Сергей Лавров, който е в Словакия за среща на ОССЕ, също призова Техеран да прояви сдържаност, предаде ТАСС. Той обаче отбеляза, че засега действията на иранците не са в нарушение на Договора за неразпространение на ядрени оръжия, както и Споразумението за гаранции с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). За утре е предвидено заседание на управителния съвет на МААЕ, посветено на иранската тема.

Светът знае, че Иран не се стреми да се сдобие с ядрено оръжие. Това е заявил началникът на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция генерал-майор Хосеин Салами, цитиран от агенция Тасним и от Ройтерс.

"Защо ни санкционират глобално по ядрения въпрос, при положение че светът знае, че не се стремим към ядрено оръжие? В действителност те ни санкционират заради научно познание", заявява той.

"Ядрените оръжия нямат място в исляма. Ислямът не одобрява оръжията за масово поразяване", допълва Салами.

Споделяне

Още от Свят