Техеран уверява, че не се стреми към повишаване на напрежението

Мохамад Джавад Зариф

Иран не се стреми към повишаване на напрежението, но всяка страна трябва да може да се ползва от правата си съгласно международното право, каза иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.

Зариф заяви това в Йокохама, близо до Токио, в началото на срещата си с японския премиер Шиндзо Абе.

"Както каза нашият президент, ние въобще не се стремим към повишено напрежение", каза Зариф. "Вярваме, че всяка държава трябва да е в състояние да се ползва от правата си съгласно международното право", добави в същото време той.

Американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от международното споразумение от 2015 г., целящо ограничаване на иранската ядрена програма, и възстанови санкциите срещу Ислямската република.

Тръмп каза в понеделник, че ще се срещне с иранския президент Хасан Рохани при подходящи обстоятелства за слагане край на конфронтацията около ядрената сделка и че са в ход разговори, за да се види как държавите могат да открият кредитни линии, за да подкрепят икономиката на Иран.

Президентът на САЩ обаче изключи отмяна на икономическите санкции, за да се компенсират претърпените от Иран загуби.

Рохани каза вчера, че Иран няма да разговаря със Съединените щати, докато санкциите не бъдат вдигнати.

Япония, най-близкият азиатски съюзник на САЩ, исторически има приятелски връзки с Иран. През юни премиерът Шиндзо Абе посети Техеран в опит да намали напрежението.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?