Техеран: Ядрената сделка с Иран не може да бъде променена

Хасан Рохани

Иранският президент Хасан Рохани изключи възможността за каквато и да било промяна в споразумението за ядрената програма на Иран и отхвърли призивите за разширяване на условията му и за включване на страните от региона, предаде Франс прес.

Новият президент на САЩ Джо Байдън иска да върне страната в споразумението от 2015 г., което се очакваше да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, след като предшественикът му Доналд Тръмп изключи страната от сделката през 2018 г. Байдън обаче се стреми Иран първо да се върне към изпълнението на ангажиментите си, докато Техеран започна вече да ги отхвърля в отговор на американските санкции, възстановени преди три години.

Иранците от своя страна настояват Вашингтон да направи първата стъпка, вдигайки тези санкции.

През декември Саудитска Арабия, големият съперник на Иран в региона, поиска с нея да се правят "консултации" преди всякакви преговори между САЩ и Иран по ядрената програма на Техеран.

"Никоя точка от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) няма да бъде променена. И никой няма да бъде добавен към СВПД", заяви Рохани на излъчено по телевизията заседание на кабинета.

"Ако те искат това споразумение, всички трябва да го спазват. Ако ли не, могат да си живеят живота", допълни той.

Ядрената сделка от 2015 г., включваща петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ, към които се присъедини Германия, виси на косъм, откакто Щатите я напуснаха през 2018 г.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф отправи в понеделник молба към ЕС да координира едновременно връщане на Техеран и на Вашингтон в споразумението.

Вчера САЩ обаче прецениха, че е твърде рано да приемат иранското предложение, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?