Техеран заплаши, че ще увеличи обогатяването на уран

Мохамад Джавад Зариф

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заплаши, че Техеран може да увеличи обогатяването на уран, ако ЕС продължи да бездейства след изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение, съобщи ДПА.

"Европейците и другите подписали споразумението трябва да предприемат действия, за да компенсират ефекта на санкциите на САЩ", заяви външният министър пред германското сп. "Шпигел".

Ядреното споразумение, официално наречено Съвместен всеобхватен план за действие, беше договорено през 2015 г. във Виена между Иран и шест световни сили. То цели да попречи на Техеран да създаде ядрено оръжие в замяна на отменяне на икономическите санкции. През май тази година САЩ се оттеглиха от споразумението и в началото на август подновиха санкциите срещу Иран. Допълнителни санкции срещу иранския финансов и енергиен сектор ще бъдат наложени на 4 ноември.

"Петролът и банките" са били тестът според Зариф. Той предупреди, че Техеран може да предприеме действия, ако бъде нарушен балансът между това, което дава, и това, което получава.

Това не означава, че Иран ще се оттегли на свой ред от споразумението. Възможно е частично или ограничено прилагане на разпоредбите му, подчерта външният министър. Той заяви, че европейците трябва да решат дали са готови да подкрепят думите си с дела, или Европа ще се подчини на американските искания.

Зариф отхвърли идеята за преки преговори с президента на САЩ Доналд Тръмп. Иран ще обмисли преговори със САЩ само ако те се върнат в ядреното споразумение, добави външният министър.  

Споделяне

Още от Свят