Техеран заяви, че е готов за преговори по ядрените си програми

Иран е готов да поднови ядрените преговори със световните сили, но очаква техния отговор за насрочването на дата и място, заяви във вторник говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст, цитиран от ДПА.

На пресконференция в Техеран говорителят каза, че Иран е готов както за технически, така и за политически преговори с групата "пет плюс едно" по спора за своите ядрени програми. Групата 5+1 - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция плюс Германия - е представяна от шефа на дипломацията на ЕС Катрин Аштън.

Техническите разговори ще бъдат за размяната на ирански нискообогатен уран срещу ядрено гориво от Русия и Франция, което да бъде използвано за медицински реактор в Техеран. Предполага се, че преговорите ще бъдат водени във Виена с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), Русия и САЩ.

Политическите разговори с групата "пет плюс едно" ще са съсредоточени главно върху убеждаването на Иран да прекрати програмите си по обогатяване в замяна на подобрено политическо и икономическо сътрудничество с ЕС и даже със САЩ.

"Готови сме за двата вида разговори, след като получим окончателните подробности от другата страна (МААЕ и групата 5+1) като дата и място", каза Мехманпараст. Той добави, че срещите между Аштън и главния преговарящ на Иран по ядрената му програма Саеди Джалили вероятно ще стартират в края на септември или началото на октомври на неуточнено още място, посочва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от България