Техерен отхвърли френския призив за още преговори по ядреното споразумение

Иранският външен министър Мохамад Джават Зариф

Иранското министерство на външните работи отхвърли призива на Франция към Техеран за още преговори по споразумението за ядрената програма и каза, че някои от партньорите на Франция се държат като "хулигани" и прекаляват с изикванията си, явно имайки предвид САЩ, предаде Ройтерс.

Няма нужда от предоговаряне на споразумението от 2015 г. между Иран и шесте световни сили, каза говорителят на външно министерство Бахрам Касеми, цитиран от агенция ИРНА. "При положение, че всички ирански усилия с другите световни сили се обезсмислят заради хулиганското поведение и прекалените изисквания на някои от партньорите на френския външен министър и заради собствената им неспособност . . . няма основания, необходимост и доверие за преговори по въпроси, които не подлежат на предоговаряне", каза говорителят.

Вчера френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан заяви, че след оттеглянето на САЩ от споразумението Техеран трябва да е готов да преговаря за бъдещите си намерения в ядрената сфера, за арсенала си от балистични ракети и за ролята си във войните в Сирия и Йемен.

Иран от 90-те години развива своя ракетна програма. Той постигна сериозни успехи в разработването на балистични ракети. Същевременно Техеран отказва да води преговори за ограничаване развитието на ракетния отрасъл и изтъква като мотив, че съперниците му в региона имат на въоръжение балистични ракети.

Западните страни нееднократно са критикували Техеран, че развива ракетна програма. На 13 март президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да продължи с една година санкциите срещу Иран, въведени заради разработваните балистични ракети. Тръмп заяви в обяснение за решението си, че иранските власти "подкрепят международния тероризъм" и нарушават правата на човека.

Споделяне

Още от Свят