"Техническа неточност" отрязала помощите за близнаци и майки студентки

"Техническа неточност" отрязала помощите за близнаци и майки студентки

Социалният министър Тотю Младенов обясни в сряда намалението на еднократната помощ за отглеждане на близнаци и премахването на помощта за майките студентки с "техническа неточност", а не с икономии, както бе съобщено по-рано от ведомството му.

В понеделник заместничката му Христина Митрева съобщи, че по искане на финансовото министерство в проекта на държавния бюджет за догодина е залегнало еднократните помощи за отглеждане на близнаци до едногодишна възраст да се намали от 1200 на 600 лв. за дете. Заложена бе и отмяна на еднократната помощ от 2 880 лв. за раждане на дете от майки студентки.

"Аз смятам, че е допусната техническа грешка в бюджета, тъй като в текстовата част е записано буквално, че за провеждането на семейната политика за децата през 2010 година ще се изплащат еднократни помощи за отглеждане на близнаци до едногодишна възраст в размер на 1200 лв. за всяко дете близнак. Еднократни помощи за отглеждане на дете до едногодишна възраст на майка студентка в размер на 2880 лв. еднократно", каза Младенов пред бТВ в сряда.

Той посочи, че тези помощи ще струват около един, един и половина милиона лева, така че от тях не може да се реализира кой знае каква икономия.

"Мисля, че с милион, милион и половина няма да се ощети бюджетът. В същото време ние трябва да изпълняваме четиригодишната политика на ГЕРБ, където една от точките е подпомагане на семействата", каза социалният министър.

По-късно през деня след проведен разговор между министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и министър-председателя Бойко Борисов от социалното министерство потвърдиха, че добавките се запазват.

Споделяне

Още по темата

Още от България